Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) uzun çalışma saatlerinin kalp hastalıklan ve felce bağlı ölümleri artırdığını bildirdi. 2000 ile 2016 yıllan arasında, uzun saatler çalışma nedeniyle kalp hastalığından ölenlerin sayısı yüzde 42, felçten ölenlerin sayısı yüzde 19 arttı.
DSÖ ve ILO’nun, Environment International’da yayınlanan ortak haberinde, uzun çalışma saatleri sonucu 2016 yılında inme ve iskemik kalp hastalığından 745 bin insanın ölümüne yol açtığı belirtildi.
DSÖ ve ILO, uzun saatler çalışmakla ilişkili yaşam ve sağlık kaybının ilk küresel analizinde, 2016 yılında 398 bin kişinin felçten ve 347 bin kişinin en az 55 saat çalışmasının bir sonucu olarak kalp hastalığından öldüğünü belirledi. İşle ilgili bu hastalıklar nedeniyle ölümlerin yüzde 72’si erkeklerde yaşanırken, kaydedilen ölümlerin çoğunun, 45-74 yaşları arasında haftada 55 saat veya daha fazla çalışmış kişiler olduğu, bunların 60-79 yaşlan arasında yaşamlarını yitirdikleri görüldü.
100 KİŞİDEN 9’U UZUN SAATLER ÇALIŞIYOR
Haftada 55 saat veya daha fazla çalışmanın, haftada 3540 saat çalışmaya kıyasla tahmini yüzde 35 daha yüksek inme riski ve yüzde 7 daha yüksek iskemik kalp hastalığından ölme riski ile ilişkili olduğu sonucuna varıldı. Uzun saat çalışan insan sayısının şu anda küresel olarak toplam nüfusun yüzde 9’unu oluşturduğu ifade edildi. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19 döneminde uzun çalışmanın daha da arttığını vurgulayarak şunları söyledi: ‘Kovid-19 salgını birçok insanın çalışma şeklini önemli ölçüde değiştirdi. Uzaktan çalışma, birçok sektörde norm haline geldi ve genellikle ev ile iş arasındaki sınırları kaldırdı. Ayrıca, birçok işletme para tasarrufu yapmak için operasyonlarını küçültmek veya kapatmak zorunda kaldı ve hâlâ maaş bordrosunda olan insanlar daha uzun süre çalışmaya başladı. Hiçbir iş felç veya kalp hastalığı riskine değmez. Hükümetler, işverenler ve işçiler, işçilerin sağlığını korumak için sınırlar üzerinde anlaşmak için birlikte çalışmalıdır.”
Dünya Sağlık Örgütü Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık Departmanı Direktörü Dr. Maria Neira da “Haftada 55 saat veya daha fazla çalışmak ciddi bir sağlık tehlikesi. Hepimizin, hükümetlerin, işverenlerin ve çalışanlann uzun çalışma saatlerinin erken ölüme yol açabileceği gerçeğini fark etme zamanı” değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: Aydınlık