DÜNYA EMEK GÜNDEMİNDEN


HİNDİSTAN: Sağlık işçilerine grevi bitirme talimatı

Eyalet hükümetinin başvurusu üzerine Yüksek Mahkeme, Bihar’da yaklaşık 27 bin sözleşmeli sağlık çalışanının grevini 13 Mayıs’ta sona erdirmeye karar verdi. Mahkeme hükümeti işçilerin şikayetlerini araştırmak ve 21 Haziran’a kadar mahkemeye bildirmek için bir komite kurmaya yönlendirdi.

Bihar Eyaleti Sözleşmeli Sağlık Çalışanları Federasyonu (BSCHEF) üyeleri, 12 Mayıs’ta daha yüksek ücret ve 5 milyon rupi (68 bin 296 ABD Doları) hayat sigortası teminatı talep ederek iş bırakmıştı. Mahkeme, işçilere aynı konulardan ötürü geçen yıl da grevi sonlandırma kararı vermişti.

TAMİL NADU’DA HASTANE İŞÇİLERİNDEN PROTESTO

Coimbatore Medical College Hastanesi (CMCH)’nde çalışan yaklaşık 150 sözleşmeli işçi, 17 Mayıs Pazartesi günü Coimbatore Collectorate dışında, kadrolu işçi yapılmalarını talep ederek protesto eylemi düzenledi. İşçiler 7 yıldan fazla bir süredir bunun için savaşıyorlar. Hastane yönetimi, işçilerin bir acente aracılığıyla çalıştırıldıklarını ve hastanenin onları kadrolu hale getirme yetkisine sahip olmadığını belirterek taleplerini reddetti.

KAĞIT İŞÇİLERİNDEN KARANTİNA TALEBİ

Tamil Nadu eyaletinin Tiruchy kentinde kurulu kağıt fabrikasından yaklaşık bin 300 işçi, tesisin geçici olarak kapatılmasını talep etmek için 16 Mayıs’ta fabrikanın önünde gösteri yaptı. Fabrikadaki en az 120 işçi Covid-19 hastası.

Protestocular ayrıca hastalanmış işçiler için uygun tazminat istiyor. Gösteri, yönetimin işçilerin taleplerini defalarca görmezden geldiği için yapıldı.

HEMŞİRELER MAAŞ ARTIŞI İÇİN GREV YAPTI

Vadodara’daki SSG hastanesi ile Gujarat eyaletindeki Surat hastanesi hemşireleri, maaş artışı talep etmek ve Covid-19 hastalarını tedavi etmek için öğrenci hemşirelerin kullanımına son vermek için 19 Mayıs Çarşamba günü iş bıraktı. Grev, Surat Hemşirelik Derneği (SNA) tarafından düzenlendi.

BENGLADEŞ: Giyim işçileri ücretlerinin ödenmesini istiyor

Padma Wears fabrikasında işten çıkarılmış hazır giyim işçileri, ödenmemiş ücret talep etmek için 19 Mayıs Çarşamba günü Chittagong İhracat İşleme Bölgesi (EPZ)’ne bitişik yolda bir protesto düzenledi. Göstericiler, yönetimin fabrikayı kapattığını ve Şubat ayında ücretlerini ödemeden kaçtığını söyledi.

İşçiler, şikâyetlerini başlangıçta kaydettiklerinde tatmin edici bir yanıt almadıklarını söyleyerek, hükümet tarafından yönetilen Bangladeş İhracat İşleme Bölgesi Otoritesi (BEPZA)’ni kayıplarından dolayı suçladılar. EPZ güvenlik görevlileri, işçilerle karşı karşıya geldi ve protestolarına son verip bölgeyi terk etmeye zorladı.

AVUSTRALYA

Batı Avustralya’da elektrik dağıtım işçileri grevde

Devlete ait elektrik kuruluşu Western Power’da çalışan Elektrik Ticaret Sendikası (ETU)’na üye yaklaşık 800 işçi, şirketin önerdiği işletme anlaşmasına karşı geçen perşembe günü başlayan 48 saatlik bir grev yaptı. Önerilen anlaşma üzerine görüşmeler Ağustos ayında başladı, ancak VVestern Power Ocak ayından beri görüşmelere devam etmeyi reddetti.

Sendika talepleri, enflasyon oranını aşan ücret artışlarını, aşırı hava koşullarında çalışma ödeneklerini ve özel müteahhitlere dış kaynak kullanımına karşı bir istihdam güvencesi maddesini içeriyor. İşçiler ayrıca bölgelerdeki personel yetersizliğinin çözülmesini istiyor.

HEMŞİRELER İŞTEN ÇIKARMALARI PROTESTO ETTİ

Oueensland Hemşireler ve Ebeler Birliği (QNMU) üyeleri 11 Mayıs’ta Cairns, Far North Oueensland’de işverenlerinin bölgedeki iki özel yaşlı bakımı tesisinden birini kapatma kararını protesto etmek için gösteri yaptı. 8o’e kadar işçi işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

QNMU, Katolik Kilisesi’ne ait Mercy Health’in 40 yataklı tesisi Mercy Place VVoree’yi kapatmayı ve sakinlerini de VVestcott’taki personel sayısını artırmadan yaklaşık 5 kilometre ötedeki kardeş tesisi Mercy Place Westcourt’a taşımayı planladığını iddia ediyor. Sendika, Mercy Health’in kendisine Woree personelinin işten çıkarılacağını ve tesise 40 ilave yardımcının kabul edilmesine rağmen Westcourt klinik personelinin yüzde 25 azaltılacağını söyledi.

YENİ ZELANDA: Perakende çalışanları zam istiyor

Küresel hızlı moda markası H&M çalışanları, Cuma günü şirketin Auckland’daki Commercial Bay ve Sylvia Park mağazalarında iş bıraktı ve ücret anlaşmazlığı nedeniyle şehir merkezinde gösteri yaptı.

FIRST Union’a göre, aylarca süren görüşme girişimlerine rağmen yeni bir toplu sözleşme imzalanmıyor. Hızlı moda ürünlerinin en büyük ikinci küresel perakendecisi olan oldukça kârlı H&M, asgari ücretten (şu anda saatte 20 Yeni Zelanda Doları) fazlasını ödemekten kaçınmak için sayısız girişimde bulundu.

Kaynak: Birgün