DANİMARKA: HEMŞİRELERİN GREVLERİNE HALK DESTEĞİ BÜYÜYOR
Danimarka’da hemşireler, Danimarka Hemşireler Konseyi (DSR) ulusal iş Mahkemesi’nin para cezalarına karşı çıkarak bir saatlik grevler düzenlemeye devam ediyor. Grevler, hemşirelerin Ağustos ayındaki ulusal grevinin durdurulmasının ardından geldi. Ağustos ayının sonunda hükümet tarafından kapatılan yaklaşık 6 bin hemşirenin katıldığı 10 haftalık ulusal grev boyunca, DSR işçi sınıfında daha geniş bir destek çağrısı yapmayı reddetmişti. Grev kampanyasının Eylül ayında başlamasından bu yana, hemşireler grevcilere verilen para cezalarının ödenmesine yardımcı olmak için uluslararası bağışlarla diğer işçilerden destek aldı.
FRANSA: TOPLU TAŞIMA İŞÇİLERİ GÜVENCE İSTİYOR
Ülke genelinde toplu taşımada çalışan işçiler, daha iyi ücret ve koşullar talep etmek ve işlerinin sağlık üzerindeki etkilerini kınamak için grev dalgasına devam ediyor. Geçen hafta, Nîmes’teki Transdev sürücüleri, işçilere danışılmadan yapılan güzergâh değişiklikleri gibi kararları kınamak için bir günlük kısmi grev yaptı.
MEMURLAR İŞTEN ÇIKARMALARA KARŞI
Fransa’nın Tarımsal istihdam Hizmeti’nde (MSA) çalışan memurlar, 2025 yılına kadar 750 işi ortadan kaldıracak yeniden yapılandırma planlarına karşı çıkmak için geçen hafta ulusal bir kısmi grev düzenledi.
İSPANYA: SOKAK TEMİZLİK İŞÇİLERİ SÜRESİZ İŞ BIRAKTI
ispanya’nın Mallorca adasındaki atık toplama ve sokak temizleme işçileri, perşembe günü süresiz greve başladı, işçi Komisyonları Sendikası (CCOO), yerel yönetimle müzakerelere katılıyor, işçiler ücret artışı talep ediyor.
BELÇİKA: ALMANYA: KAMUDA TOPLU PAZARLIK TIKANDI, DİRENİŞ BAŞLADI
Almanya Hessen’De devlet idaresiyle kamu hizmetinde çalışna işçiler arasında süren toplu sözleşem süreci tıkandı. Üniversiteler ve mahkemeler gibi kamu hizmetlerinde çalışanlar ve sokak temizleyicileri gibi belediye çalışanlarını kapsayan sözleşmede geçen salı eyalet çapında grev yapıldı. Ayrıca Hessen’in 4 kentinde mitingler düzenlendi. 45 bin işçiyi kapsayan toplu pazarlık görüşmelerinde sendikalar, toplu sözleşmenin evden çalışan işçilerin koşullarını düzenlemesi gerektiğini söyleyerek üniversitelerde yüzde beş ücret artışı ve daha güvenli sözleşmeler talep ediyor.
İRAN: ŞEKER FABRİKASINDAKİ GREV ÜÇÜNCÜ HAFTASINDA
Shush kentindeki HaftTappeh şeker kamışı işleme tesisinde 28 Eylül’de süresiz greve başlayan işçiler, cumartesi günü Huzistan Valiliğinin önünde protesto gösterisi düzenledi. Talepleri arasında ücret gecikmelerinin ödenmesi de yer alıyor. Üç aydır maaş alamıyorlar. Diğer talepler arasında işten çıkarılan işçilerin işe iade edilmesi ve mevsimlik sözleşmelerin yenilenmesi bulunuyor.
ULUSAL DEMİRYOLU ŞİRKETİNDE İŞLER DURDU
Belçika Devlet Demiryolu Şirketi (SNCB)’nin Brüksel deposundaki işçiler, geçen hafta maaşlarının geç ödenmesine karşı aniden greve gitti.Hıristiyan Sendikalar Konfederasyonu (CCTU)’ndan bir sözcü, fazla mesai ödemelerinin yılların birikimi olduğunu söyledi.
İNGİLTERE: LONDON SANAT KOLEJİ PERSONELİ KADRO İSTİYOR
Başkentteki London College of Art personeli salı günü üç günlük bir grev düzenledi. Geçen hafta geçici iş sözleşmesine ve aşırı iş yükleri nedeniyle iki günlük bir grev yapılmıştı. Son iki yılda kolej, kısıtlı istihdam haklarına sahip sıfır saatlik sözleşmelerle 1000’den fazla geçici öğretim görevlisi istihdam etti.
LONDRA ROYAL PARK TEMİZLİKÇİLERİ GREV YAPTI
Sözleşmeli Londra Park temizliyicileri, kadrolu personelle aynı ücreti almak için Pazar günü St James Park’ta yarı maratonun başlangıcında bir miting düzenledi. Royal Parks’ta tesis yönetimi hizmetleri sunan müteahhit Just Ask Services’in Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası (PCS) üyeleri, 1 Ekim’de bir aylık greve başladı.
GÜNEY AFRİKA: 155 BİN METAL İŞÇİSİ SÜRESİZ GENEL GREVDE
155 bin metal işçisinin 5 Ekim’de başlayan grevi, bu hafta ülke çapında miting ve protestolarla devam etti. BMW’nin ülkedeki ana montaj fabrikası da grevden ağır şekilde etkileniyor. Güney Afrika Ulusal Metal işçileri Sendikası (NUMSA) üyeleri, 2021 için yüzde 8 maaş artışı ve önümüzdeki iki yıl için enflasyon oranı artı yüzde 2 zam talep ediyor.
Kaynak: Birgün