MOTOKURYELERİN SORUNLARI MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Meclis kürsüsünde motokuryelerin sorunlarını ve taleplerini gündeme getirdi.

Milletvekili Kılınç, geçtiğimiz Salı günü Ankara Şube Başkanımız Haydar Arslan ile Yemek Sepeti çalışanı üyelerimizi Meclis’te ağırlayarak sorunlarını dinlemişti. Daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşme yapılmıştı.

TBMM Genel Kurulu’nda söz alan CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç,“900 bin motokurye yaşam savaşı veriyor” dedi.

“SENDİKA HAKKI ELLERİNDEN ALINDI”

Motokuryelerin ağır koşullarda çalıştırıldığını ve sömürüldüğünü dile getiren Kılınç, “Pandemi koşullarında canı pahasına çalışarak hayatın akışını sağladılar. Çalıştıkları şirketler değerlerini kat be kat artırdılar. Ama motokuryeler sefalet ücretleriyle çalışmaya zorlanıyorlar. Bir gecede binlerce motokuryenin iş kolu değiştirilerek sendikaya üye olma hakları ellerinden alındı “dedi.

BAKANLIKLARA SESLENDİ

Kılınç, iktidarın 100 binlerce motokuryeyi  e-ticaret sektörünün devasa çarklarının arasına terk ettiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ticaret Bakanlığı, motokuryelere ölümüne baskı kuran şirketlerin erken teslimat kampanyalarına karşı sessiz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 100 binlerce motokuryenin  kayıtdışı çalıştırılmasına, iş sağlığı ve güvenliğinin ihlal edilmesine  karşı sessiz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yüzlerce motokuryenin ölümüne neden olan “Katil Bariyer”lerin düzenlenmesi, motokuryelerin köprü ve tünellerden güvenli şekilde geçişlerinin sağlanması taleplerine karşı sessiz.Maliye Bakanlığı, Motokuryelerin koruma ekipmanlarından ÖTV, KDV ve gümrük vergilerinin kaldırılması talebine karşı sessiz. İçişleri Bakanlığı, MOBESE kameralarıyla bütün görüntüler elde edilebildiği halde motokuryelerin trafikte yaşadığı kazalar ve sorunların azaltılması için gözleri kapalı.”

“EN TEMEL, EN İSANCA HAKLARINI İSTİYORLAR”

Motokuryelerin en temel ve insanca haklarını istediklerini ifade eden Kılınç,  motokuryelerin taleplerini şöyle sıraladı:

“Sendikaya üye olma haklarının tanınmasını, mesleklerinin çok tehlikeli meslek sınıfı kapsamına alınmasını, Ulusal Meslek Standartları Belgesinin zorunlu hale getirilmesini,  koruyucu ekipmanlarından ÖTV, KDV ve gümrük vergisinin kaldırılmasını, park alanları yapılmasını, ‘katil bariyer’lerin yeniden düzenlenmesini istiyorlar.“

Kılınç’ın, motokurye sorunlarının Meclis’te araştırılması ve motokurye alanının can pazarı olmaktan çıkarılması yönündeki önergesinin iktidar partisi oylarıyla reddedildiği bildirildi.