8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, örgütlü olduğumuz işyerlerinde yapılan etkinliklerle kutlandı. Yapılan etkinliklerde, ‘Sömürüsüz, şiddetsiz, eşit ve adil bir yaşam’ talebi dile getirildi.
8 Mart dolayısıyla özellikle kadın üyelerimizin ağırlıkta olduğu DHL Lojistik’in İstanbul ve Gebze depoları ile UPS, Aras Kargo ve İSPER işyerlerinde etkinlikler yapıldı. DHL depolarında yapılan etkinlikte günün anlam ve önemine ilişkin bildiri okundu. Şube yöneticilerimiz tarafından yapılan işyeri ziyaretlerinde de kadın üyelerle bir araya gelindi. Yönetici ve işyeri temsilcilerimiz tarafından kadın üyelerimize çiçek takdim edildi.
8 Mart’ın anlamı ve önemi
DHL Lojistik’in İstanbul Avrupa Yakası ve Gebze işyerlerinde okunan bildiride 8 Mart’ın tarihsel ve güncel önemine vurgu yapıldı. Kadınların mücadele ederek bazı haklar elde ettikleri ancak bugün hala kadın erkek eşitliği bağlamında istenen noktada olunmadığı vurgulanan bildiride, “Kadınlar bugün pek çok sorunla karşı karşıyadır. Sosyal ve ekonomik adaletsizliğe maruz kalmakta, cinsel şiddete, ayrımcılığa uğramaktadır. Ülkemizde her 3 kadından biri eşinden, arkadaşından şiddet görüyor. Ev işleri, çocuk, yaşlı ve hasta bakımı gibi kamusal hizmetler kadının sırtına yükleniyor. Eve hapsedilen kadın ekonomik yaşamın dışına itiliyor. Ekonomik gücü elinden alınıyor, horlanıp aşağılanıyor. Cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle kadınlar, siyasette, karar verme mekanizmalarında yer alamıyor. Medyada ve reklam dünyasında cinsel bir obje olarak kullanılıp istismar ediliyor” denildi.
Kadın emeği değersizleştiriliyor
Savaşların, ekonomik krizlerin toplum ve aile hayatına yansıyan yıkıcı etkilerinden en çok kadınların zarar gördüğü belirtilen açıklamada, “Kriz dönemlerinde yine en önce kadınlar işten çıkarılıyor. Eve iş verme, yarı zamanlı çalışma gibi güvencesiz, esnek çalışma ile kadın emeği değersizleştiriliyor. Aynı işi yapmalarına rağmen kadınlar, erkeklere göre daha az ücret alıyor. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde kadın-erkek arasındaki ücret eşitsizliği yüzde 20 seviyesinde. Yani aynı işi yapan erkek 100 lira kazanırken kadının kazancı 80 lirada kalıyor. Eşit işe eşit ücret, parlamentoda temsil konularında Türkiye, 144 ülke arasında 131’inci sırada yer alıyor” dendi.
Sömürüye, şiddete son! Eşit, adil bir yaşam istiyoruz talebi
Kadın emeği üzerindeki sömürünün son bulması için mücadele vurgusu yapılan açıklamada öncelikli talepler ise şu şekilde sıralandı; kadın emeği üzerindeki çifte sömürünün ortadan kaldırılması, toplumda eşitliğin, adaletin sağlanması, eşit işe eşit ücret, evde sokakta işyerinde şiddetle etkin mücadele edilerek kadına yönelik şiddeti önleyici yaptırımlar içeren ILO 190 Sayılı Sözleşmesinin kabul edilmesi, eğitimde fırsat eşitliği, çocuk-yaşlı-hasta bakım hizmetlerinin kadının sırtından alınarak kamusal hizmet olarak verilmesi.
Adana, Gaziantep ve Bursa şubelerimize bağlı Aras Kargo işyerlerinde de kadın üyelerimizle bir araya gelinerek çiçek takdim edildi.