2022 YILI EĞİTİMLERİMİZİN İKİNCİ AYAĞINI GERÇEKLEŞTİRDİK

‘ITF Türkiye Örgütlenme ve Eğitim Çalışması-2’ konulu eğitimlerimizin ikinci etabı 21-22 Kasım 2022 tarihinde İstanbul’da yapıldı. Üst örgütümüz ITF (Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu) ile birlikte ele aldığımız 2022 yılı örgütlenme ve eğitim çalışmalarımızın ilk etabını 22-24 Haziran 2022’de Yalova’da gerçekleştirmiştik.

‘ITF Türkiye Örgütlenme ve Eğitim Çalışması-2’ konulu eğitim çalışmasında, aralarında şube yöneticisi ve uzmanlarımızın da olduğu 25 üyemiz eğitimden faydalandırıldı.

İki gün süren eğitim çalışmasında, sendikal eğitimlerin önemi, kolektif çalışma ve grup iletişimi, toplumsal cinsiyet eşitliği, uluslararası sendikal hareketle dayanışmanın rolü ve öneminin kavratılması amaçlandı.

Eğitimin önemi
Eğitim çalışması öncesinde Genel Başkanımız Kenan Öztürk ve Genel Eğitim Sekreterimiz Ersin Türkmen sendikamızın gündemindeki konulara ilişkin bilgilendirme yaptı ve sendikal faaliyetimiz açısından eğitim çalışmalarının önemini dile getirerek katılımcılara teşekkür etti.

Giriş, genel kuralların tanıtımı
Eğitim çalışması, ITF Türkiye Eğitim Çalışmaları Koordinatörü Erhan Kaplan’ın genel kurallar ve ITF’nin eğitim politikasına ilişkin açıklayıcı sunumu ile başladı. Eğitim Koordinatörü Kaplan, eğitimin ilk basamağına ilişkin özet yaparak, katılımcıların görüşlerini ve bir önceki eğitim çalışmasında verilen ödevleri topladı.

İletişim ve kolektif çalışmanın rolü
Eğitim çalışması, Sendika Eğitimcisi Süleyman İleri’nin “İletişim ve Kolektif Çalışma” başlıklı anlatısı ile devam etti. Anlatısını üç alt başlık altında gerçekleştiren İleri, ilk bölümde ‘kişi-grup-toplum psikolojisi ve iletişim süreçlerine’ değindi ve katılımcılarla iletişim becerileri üzerine etkileşim sağladı.

İleri, anlatısının ikinci ve üçüncü bölümünde, ‘Kişilerarası iletişim, sözlü/sözsüz iletişim’, ‘Kuşaklararası/ötesi iletişim, kolektif bellek, öğrenilmiş çaresizlik, ekip geliştirme süreci’ gibi konulara değinerek anlatısını genişletti. Bunun yanı sıra, sağlıklı örgütsel iletişim kurmak için anahtar bilgileri sundu. Süleyman İleri, üç bölümden oluşan anlatısını, uygulamalı bir çalışma ile tamamladı.

Sendikal çalışma ve toplumsal cinsiyet eşitliği
Eğitim çalışmasının öğleden sonraki oturumunda Doç. Dr. Betül Urhan, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği İle Ayrımcılık Tanımları Nelerdir?’ başlığı altında açıklayıcı bir sunum gerçekleştirdi. Urhan, kadın işçilerin çalışma yaşamında karşılaştıkları sorunları anlamaya ve sendikaların kadın işçileri örgütleme bakımından benimseyebileceği stratejileri değerlendirmeye yönelik bilgileri aktardı. Doç. Dr. Urhan, ‘kadınların sendikal örgütlenmesi’, ‘fırsatlar’, ‘zorluklar’, ‘engeller’ başlıklarına değinerek anlatısını tamamladı.

Örgütlenme kampanyalarının organizasyonu
Eğitimin ikinci gününde, Eğitim Koordinatörü Erhan Kaplan, örgütlenme kampanyalarının organizasyonu konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Kaplan, ‘sınıf bilinci, sendikal örgütlenme ve iş yeri sendika temsilcisinin görevleri’ hakkında bilgi aktardı. Kaplan, katılımcılarla etkileşim yaparak anlatısını tamamladı.

Eğitim çalışmasının son oturumunda ETF (Avrupa Taşımacılık İşçileri Federasyonu) Karayolu Taşımacılığı Politika Uzmanı Ekin Öztürk ‘ETF ve Örgütlenme’ konulu bir anlatı gerçekleştirdi. Online bağlantı ve video konferans yöntemiyle anlatısını gerçekleştiren Öztürk, ‘Avrupa düzeyinde sendikal örgütlenme’, ‘sosyal diyalog’, ‘yasal mekanizmalar ve uluslararası dayanışma’ gibi konulara ilişkin açılımlar yaptı.

Eğitim çalışmasının son oturumunda, önümüzdeki 6 aylık dönemde eğitim çalışmalarının planlanması yapıldı. Sendikal eğitimlerin devamlılığına ilişkin bilgi aktarımının ardından eğitim çalışması tamamlandı.