Gözler bugün başlayacak olan asgari ücret maratonunda. İktidar temsilcileri ve patronlar el ele vererek emekçilerin ücret taleplerine kulaklarını tıkamış durumda.
Milyonların merakla beklediği asgari ücret görüşmelerinde maraton bugün 14.00’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndaki ilk toplantıyla resmen başlıyor. Sendikaların, emekçilerin insanca yaşam ücreti talebini görmezden gelen iktidar ve patronlar çağrıyı görmezden geliyor. Ankara’da Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Kurulu’na katılan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den asgari ücret konusunda mesajlar verdiler.
Çalışma hayatında çözülemeyecek hiçbir sorunun olmadığını ileri süren Erdoğan, “Asgari ücret ve vergi dilimi gibi pek çok konuda işverenlerimizle iş birliği yaptık” dedi. Erdoğan, enflasyon verilerine değinerek “İyileşme şubat ayından itibaren daha makul ve kontrolü kolay bir yere gelecektir” ifadelerini kullandı. Asgari ücretin ortalama ücret olduğuna dair eleştirileri “bilgisizlik” olarak yaftalayan Bakan Bilgin ise, “Asgari ücretli oranı şu anda yüzde 37. Biz asgari ücreti artırdığımız zaman reel ücretler de yeniden ayarlanıyor. Dolayısıyla ortalamayı yukarıya doğru taşıyan bir asgari ücret politikasını izlediğimizi belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.
PATRONLARIN ÇAĞRISI
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mustafa Gültepe ise “Fiyat verenler çok hassas olmalı” dedi. “Eğer 2023’te üretici ve ihracatçı 500-600 dolar gibi rakamlarla karşılaşırsa rekabetçiliğimizi çok daha fazla kaybederiz” diyen Gültepe, “275 milyar dolar ihracat hedefimizi yakalama şansımız kalmaz” şeklinde konuştu.
Türk-İş Başkanlar Kurulu ise Genel Başkan Ergün Atalay başkanlığında bugün saat 10.00’da toplanarak asgari ücret görüşmelerinde izlenecek yol haritasını masaya yatıracak. Türk-İş’in komisyona, Başkanlar Kurulu’ndan çıkan ücret talebiyle gitmesi bekleniyor.
ASGARİ ÜCRETLİLER ÜLKESİ
KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kaban Yeşil ise Trabzon’da yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Gelir adaletsizliği derinleşiyor. Toplumun en zengin yüzde 1’i toplam servetin yüzde 41’ini elinde tutuyor. Yüzde 99’u olarak bizler ise geriye kalan yüzde 59’u paylaşıyoruz. Türkiye asgari ücretliler ülkesine dönüştürülmüş, emeğin milli gelirden aldığı pay son yirmi yılın en düşük noktasına indi.”
Kaynak: Birgün