ASGARİ ÜCRETLİNİN AÇLIK SINIRINDA ZOR İMTİHANI

Tarihi zam denilerek açıklanan yeni asgari ücret çalışanın eline geçmeden enflasyonun altında ezildi. Asgari ücrete, memura ve emekliye yapılan zamlar henüz cebe girmeden erimeye başladı.

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM) 2022 Aralık’a ilişkin Açlık ve Yoksulluk Sınırı rakamlarını açıkladı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı olan açlık sınırı 2022 Kasım’da 7 bin 818 TL iken, aralık ayında 8 bin 167 TL’ye yükseldi. Böylece açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki fark 339 liraya düştü. Birçok ücretlenin zamlı maaşlarını şubat ayında alacağı düşünüldüğünde asgari ücret cebe girmeden açlık sınırının altına inmiş olacak.

Bir ailenin kira, fatura, ulaşım, eğitim, sağlık, giyim gibi aylık tüm harcamalarını kapsayan yoksulluk sınırı ise, kasım ayında 27 bin 41 TL iken aralıkta 28 bin 249 TL’ye çıktı. BİSAM, hazırladığı raporda, sağlıklı beslenmenin maliyetinin günlük 270 lirayı aştığı, sadece süt ve süt ürünleri için günlük 100 lira harcama yapılması gerektiği belirtildi. Rapora göre, günlük harcamalarda, Aralık 2022’de en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu, 99,91 liralık harcama gereksinimi ile oluşturdu.

Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 41,76 lira oldu. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 47,26 liraya ulaştı. Raporda, ekmek için yapılması gereken harcama tutarının, günlük 23,41 lira olarak tespit edildiği, katı yağ ve sıvı yağ için 18,37 lira, yumurta için 6,92 lira, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 8,51 lira harcama yapılması gerektiği belirtildi. Raporda, daha dar bir gruplandırmaya göre harcamalarda, süt ve süt ürünlerinin payının, yüzde 36,7 ile en yüksek paya sahip olduğu kaydedildi.

Et, yumurta ve kuru baklagil grubunun payının yüzde 24,24 ile ikinci sırada olduğu, sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payın yüzde 17,36, ekmek, makarna vb. için ise payın ise yüzde 11,83 olduğu kaydedildi. Diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payının ise yüzde 9,87 olarak gerçekleştiği ifade edildi.

Kaynak: Birgün