ACI REÇETEYİ DAR GELİRLİYE YAZDILAR

Doç. Dr. Ümit Akçay, Şimşek’in programını değerlendirdi: Acı reçeteyi dar gelirliye yazdılar

Enflasyonla mücadele için takip edilen programın yabancı ve yerli sermaye kesimlerine kazandırdığını söyleyen Doç. Dr. Ümit Akçay, kaybedenlerin ise ‘dar gelirliler asgari ücretliler ve emekliler’ olduğunu söyledi.

Mayıs 2023 seçimlerinin ve ekonomi politikalarındaki U dönüşünün üzerinden tam bir yıl geçti. Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizinin yüzde 8.5’ten yüzde 50’ye yükseltildiği sürecin sonunda beklenen yabancı sıcak para girişleri, 31 Mart seçimlerinin ardından nihayet başlamış görünüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in liderliğindeki ekonomi yönetiminin imza attığı mevcut politika setinin kazananları ve kaybedenlerini ve sıcak para akımlarının yarattığı riskleri İktisatçı Doç. Dr. Ümit Akçay ile konuştuk. “Bu sürecin kazananları ve kaybedenlerini anlayabilmek için, ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele için takip ettiği programın iki temel özelliğine bakmak gerek” diyen Akçay, bunlardan ilkinin reel ücretlerin bastırılması, ikincisinin de TL’nin reel olarak değerlenmesi olduğunu söyledi.

KAZANAN VE KAYBEDENLER

Akçay, “İlki halkın genelini ilgilendiriyor, kaybeden dar gelirliler, özellikle de asgari ücretliler ve emeklilerdir diyebiliriz. Enflasyonu düşürmenin maliyet bu kesimlere yüklenmistir. İkinci olarak, TL’nin değerlenmesi stratejisi ile ortaya çıkan bir çeşit ‘örtülü kur garantisi’ ile TL varlıklarına yatırım yapan yabancı ve yerli büyük sermaye kesimlerini görüyoruz, bunlar da Şimşek programının kazananları arasında” diye devam etti. Mevcut yüksek faiz politikasından tüm sermaye kesimlerinin aynı derece faydalanmadığını söyleyen Akçay, doğrudan zarar görenler de olduğunu, döviz biçiminde sermayeye erişimi olan ‘yerleşmiş büyük sermaye grupları’ ile diğer sermaye grupları arasında büyük farkların olduğunu belirtti.

Sıcak para 3 temel soruna yol açıyor

Sıcak para girişlerinin, ekonomik büyümeyi sermaye girişlerine bağımlı hale getirdiğini belirten Akçay, bu durumun “yerli sanayi ve tarımsal üretimin erozyona uğraması, yüksek işsizlik ve yüksek cari açık” olmak üzere 3 temel soruna yol açtığını anlattı. Akçay, “Yüksek faiz politikası herhangi bir nedenle sürdürülemediğinde, büyük bir iştahla gelen sermaye aynı hızla dışarı çıkıyor ve TL’nin çöküşünü getiriyor. Risk bu” dedi.

Kaynak: Sözcü