TEMMUZ ZAMMI ŞART

Açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki makas iyice açılıyor. Türk-İş’in hesabına göre mayıs ayında açlık sınırı 18 bin 969 liralık düzeyi ile asgari ücretin 1967 lira üzerinde! Ücret artışı için ocak 2025’e kadar beklenecek olursa asgari ücret kazananlar açısından durum giderek daha vahim hale gelecek. Dört kişilik aile için yoksulluk sınırı ise 61 bin 788 TL hesaplandı.

EMEKLİLER ERİDİ
Açlık sınırının altında yaşamak zorunda bırakılan emekliler, her geçen gün daha da yoksullaşıyor. 10 bin lira olan en düşük emekli aylığının gıda alım gücü 7 bin 500 liraya düşmüş durumda. ‘Enflasyonla mücadele’ adı altında ücret ve maaş artışlarını sınırlayacak olan hükümet, enflasyon mağduru emekçilerin ve emeklilerin alım gücünü daha da düşürecek.

GIDA FİYATLARI MAYISTA UÇTU: SEBZE YÜZDE 21 ZAMLANDI
TÜRK-İŞ mayıs ayı açlık-yoksulluk sınırını açıkladı. Türk-İş verilerine göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 18 bin 969 TL’ye yükseldi. Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 61 bin 788 TL’ye yükseldi. Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 24 bin 609 oldu.

AYLIK GIDA ENFLASYONU YÜZDE 7’YE YÜKSELDİ
Açlık ve yoksulluk sınırı mayısta yükseldi. Temel mal ve hizmetlerde görülen artış yılın ilk 4 ayında olduğu gibi bu ay da devam etti. Geçim şartlarının her geçen gün daha da zorlaştığı, alım gücünün azaldığı mayısta gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 7’yi buldu. 12 aylık gıda enflasyonu yüzde 83 oldu. Türk-İş’ in verilerine göre “mutfak enflasyonu” verilerindeki değişim mayıs 2024 itibarıyla şu şekilde oldu: • Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 7.02 oranında gerçekleşti.

BEŞ AYLIK GIDA ENFLASYONU YÜZDE 31
• Beş aylık artış oranı yüzde 31.44 oldu. • Son on iki ay itibarıyla gıda fiyatlarında değişim oranı ise yüzde 83.06 olarak hesaplandı. • Yıllık ortalama artış yüzde 79.43 olarak gerçekleşti.

Kaynak: Günlük Evrensel