Okula gitmeleri gereken çağlarda çalışmak zorunda kalan çocukların sayısı, Türkiye’deki geçim mücadelesinin de zorlaşmasıyla, her geçen gün artıyor.
12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü kapsamında bir rapor hazırlayan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, çocuk işçi sayısının 1 milyonu geçtiğine dikkat çekerek, “Çocuk yoksulluğu her geçen gün artarken, çocuk emeği sömürüsü de derinleşmektedir” dedi. Hem dünyada hem de Türkiye’de her geçen gün çocuk işçi sayısının arttığını belirten Ağbaba, Türkiye’de güncel resmi rakamlara yalnızca 15-17 yaş grubu çocuklar için ulaşılabildiğini kaydetti. Son 4 yıl içinde çocuk işçi sayısının 258 bin artarak 2023 yılında 759 bine yükseldiğini ifade eden Ağbaba, şu bilgileri verdi:
5 ÇOCUKTAN 1’İ ÇALIŞIYOR
“15-17 yaş grubu çocukların yüzde 19.6’sı, yani her 5 çocuktan 11 çalışma hayatındadır. Binlerce çocuk, ‘çıraklık eğitimi’ adı altında uzun çalışma saatleri, düşük ücretler ve güvencesiz koşullarda çalıştırılmaktadır. Çıraklar da dikkate alınarak yapılan hesaplamada, 15 yaş üstü çalışan çocuklar sayısı 1 milyonu geçmektedir. 2024 yılında çıraklarla birlikte çocuk işçi sayısı 1 milyon 312 bin 344’e yükselmektedir.”
10 çocuktan 3’ü yoksul
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerini paylaşan CHP’li Veli Ağbaba, 2023 yılında yoksul çocuk oranının yüzde 31.3, ciddi maddi yoksunluk içinde olan çocukların oranının yüzde 33.3 olduğunu belirtti. Bu verilere göre, neredeyse her 10 çocuktan 3’ünün yoksul olduğuna dikkat çeken Ağbaba, “Sosyal politikalar kapsamında gelir dağılımı, istihdam, ücretler, sosyal güvenlik gibi sosyal ve ekonomik alanlarda iyileştirmeler yapılmalı ve çocuk yoksulluğu önlenmelidir” dedi.
Kaynak: Sözcü