BAKANLIKTAN, 145 İŞÇİYİ İŞTEN ÇIKARAN POLONEZ’E CEZA

Çalışma Bakanlığı, 145 işçiyi işten çıkaran Polonez fabrikası hakkında iki ayrı suçtan para cezası verilmesini istedi, sendikal faaliyetleri engellediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul’da Polonez fabrikasındaki 145 işçinin işten çıkarılması üzerine hazırladığı teftiş raporunu açıkladı. Raporda, işverene iki ayrı suçtan para cezası verilmesinin istendiği, sendikal faaliyetleri engellediği gerekçesiyle Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nca İstanbul Çatalca’da faaliyet gösteren Polonez fabrikasındaki işçilerin işten çıkarılmasıyla ilgili teftiş raporunun hazırladığını açıkladı.

Açıklamada, firmanın iş yerinde sendikal baskı nedeniyle iş akdinin sona erdirdiği tespit edilen 141 işçi için 8 bin 590 liradan 1 milyon 211 bin 190 lira ve Türkiye İş Kurumu’na bildirilmeden 145 işçi için toplu çıkış vermesi nedeniyle de 5 bin 506 liradan toplam 798 bin 370 lira idari para cezası istendiği belirtildi.

Sendikal faaliyetleri engelleyen işveren hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu belirtilen açıklama şöyle:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, İstanbul Çatalca’da faaliyet gösteren bir firmada sendikanın örgütlenme çalışmaları nedeniyle işten çıkardığı 13 işçi ile bu işçilerin işten çıkarılmasına karşı olduğu için eylem yapan 132 işçiyi daha işten çıkarmasına ilişkin teftiş raporunu hazırladı. Yapılan tespitler sonucu, firmanın iş yerinde sendikal baskı nedeniyle iş akdinin sona erdirdiği tespit edilen 141 işçi için  8 bin 590 liradan toplam 1 milyon 211 bin 190 lira idari para cezası uygulanması istenmiştir. İşverenin, Türkiye İş Kurumu’na bildirilmeden 145 işçi için toplu çıkış vermesi nedeniyle de 5 bin 506 liradan toplam 798 bin 370 liradan para cezası vermesi istenmiştir. Ayrıca, sendika üyesi işçileri işten çıkarmak suretiyle işyerinde hukuka aykırı olarak sendikal faaliyetleri engelleyen işveren hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Emeğin, sendikal örgütlenmenin ve çalışanların hak ve özgürlüklerinin korunması için bakanlık olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeve devam ediyoruz.”

NE OLMUŞTU?
İstanbul Çatalca’da bulunan Polonez’de Tekgıda-İş’e üye olmaları nedeniyle 135 işçi işten çıkarılmıştı. Polonez’de ilk etapta sendikalaşan işçilerin 13’ü işten çıkarıldı. Polonez işçileri, işten atılan arkadaşlarının geri alınması talebiyle üretimi durdurunca patron işçileri zorunlu izne çıkardı. İzne çıkarılan işçiler, ‘Emekleri için teşekkür edilen’ bir mesaj alarak işten çıkarıldıklarını öğrendi. Polonez patronu işçileri Kod 46’dan çıkardı. İşçileri, “Hırsızlık veya sırları ifşa etmeyi; işverenin güvenini kötüye kullanmayı, doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunmayı” kapsayan bu koda göre işten çıkaran Polonez patronu, böylece büyük kısmı fabrikada 10 yılı dolduran işçilere kıdem ve ihbar tazminatı ödemekten de kurtulmuştu.

Kaynak: Evrensel