ULUSLARARASI ÜST ÖRGÜTÜMÜZ ITF’NİN 46. GENEL KURULU TAMAMLANDI

Sendikamız TÜMTİS’in üyesi olduğu, dünya genelinde 153 ülkeden 16,5 milyon işçiyi temsil eden Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF)’nin 46. Genel Kurulu 13-19 Ekim tarihlerinde Fas’ın Marakeş kentinde gerçekleşti.

Genel Kurula delege olarak Genel Başkanımız Kenan Öztürk ve Genel sekreterimiz Muharrem Yıldırım ile uluslararası ilişkiler uzmanımız Sedat Durel katıldı. Genel Kurulda konuşan ITF Genel Başkanı Paddy Crumlin kongre süresince ITF’nin bir önceki kongresinin hemen ardından gelişen ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin etkilerine değinerek, pandemi sürecinde taşımacılık işçilerinin çalışmaya devam ettiğini, tüm sektörlerin taşımacılık işçilerinin olağanüstü özverisi ile ayakta kalabildiğini vurguladı. Crumlin, tüm bu zorlu süreç içerisinde taşımacılık işçilerinin örgütlenme çalışmalarının devam ettiğini belirterek bunun gurur verici olduğunu sözlerine ekledi.

Karayolu Bölgesel Konferansı

Kongre kapsamında yapılan Karayolu Taşımacılığı Bölgesel Konferansı’nda karayolu taşımacılığına ilişkin sorunlar ve yapılması gerekenler gündeme getirildi. Sendikamız TÜMTİS’in Türkiye’deki DHL örgütlenmesinin ardından ITF ile DHL arasında imzalanan çerçeve protokolünün önemi vurgulandı, benzer protokollerin diğer uluslararası şirketlerle de yapılması ve bunun takibine yönelik karar alındı.

Başkan Öztürk; Uluslararası Dayanışma Önemli

Gündeme ilişkin söz alan Genel Başkanımız Kenan Öztürk, uluslararası şirketlerde örgütlenme, uluslararası dayanışmanın rölü ve önümüzdeki sürece ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Sendikamız TÜMTİS’in yoğun mücadeleler sonucunda uluslararası kargo firmalarında örgütlendiğini, bugün DHL Lojistik, UPS, Aramex, Avusturya Post’a ait olan Aras Kargo, Kühne+Nagel ve Zet Farma gibi uluslararası kargo ve lojistik firmalarında örgütlü sendika olduğunu belirten Başkan Öztürk, ‘Sendikamız için buralarda örgütlenmek hiç de kolay olmadı’ dedi.

İşveren tutumları ve mücadele yöntemlerine değinen Genel Başkan Öztürk, “Bu şirketler her ne kadar dünya genelinde insan hakları ve sendikalaşmaya saygı duyacaklarını söylemiş olsalar da Türkiye’deki ilk dönem pratikleri tamamen yerli şirketlere benzer pratiklerdi. Bu sebeple biz tamamen yerli şirketler gibi davranan DHL ve UPS şirketlerinin genel merkezleri önünde yüzlerce gün direndik ve sendikalaşma hakkımızı bu şekilde kazandık. Bu süreçte ITF’nin de büyük desteklerini gördük, işçi sınıfının uluslararası dayanışmasını yaşayarak bu şirketlerle toplu sözleşmeler imzalayabildik” dedi.

Yakın zamanda tüm zorluklara rağmen sendikamızın, DHL Express’te yeniden TİS yetkisi aldığını ve DHL Express’te müzakere sürecine gelindiğini belirten Başkan Öztürk, “Tüm baskılara rağmen DHL bünyesinde e-ticaret adı altında faaliyet gösteren MNG Kargo örgütlenmemiz de devam ediyor. Şimdi de buradan dünyanın neresinde olursa olsun bu şirketlerde örgütlenen tüm sendikalara desteğe hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” dedi.

Çokuluslu şirketlerin dizginsiz sömürüsünün karşısında uluslararası dayanışmayı büyüterek durulabileceğini belirten Genel Başkan Kenan Öztürk, “Çokuluslu şirketler taşımacılık sektörüne daha da hâkim hale geliyor ve çokuluslu şirketlerin kâr hırsını dizginlemek ve işçilerin daha insani koşullarda yaşamasını sağlamak için daha kararlı ve dayanışmacı bir hatta ihtiyaç duyduğumuzu ve ITF’nin de bu ihtiyaca yanıt verebilecek bir hatta geçebileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Filistin  ile dayanışma

15 Ekim günü Filistin Genel İşçileri Federasyonu Başkanı ve Filistin Taşımacılık İşçileri Sendikası başkanları ile görüşülerek, Filistin’deki durum hakkında bilgiler alınıp Filistin işçileri ve halkına dayanışma mesajımız iletildi. Dayanışmayı daha ileri taşımak için neler yapılabileceği konuşulurken, ITF kongresinin Filistin gündemine dair değerlendirmeler yapıldı.

“Filistin ve İsrail’de durum” başlığını taşıyan önerge leh ve aleyhteki iki sözlere açılarak delegelerin onayına sunuldu. Filistin’de acil ateşkes, iki devletli çözüm, esirlerin geri iadesi ve ITF’nin Filistin’e olan desteğinin sürmesini ifade eden önerge yoğun tartışmaların ardından nihayetinde delegelerin yüzde 95,2’sinin onayı ile geçti.

Ankara mitingi ile dayanışma içinde olundu 

Kongre kapsamında “Taşımacılık İşçilerinin Hakları” başlıklı oturum gerçekleştirildi. Bu oturumda konuşan Genel Başkanımız Kenan Öztürk şunları dile getirdi; “ITF genel kurulunu saygıyla selamlıyorum. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işçilerin yoğun sorunları devam ediyor. İşçi haklarına dönük saldırılar sürüyor. Türkiye’deki ağır ekonomik kriz, işçilerin gitgide yoksullaşması, vergide ve gelir dağılımındaki adaletsizliğe karşı Türkiye’de konfederasyonumuz Türk-İş ile Ankara’da yüzbinlerin katıldığı bir miting tertipliyoruz. Bu mitinge Türkiye’nin birçok ilinde yüzbinlerce işçi katılacak. Dolayısıyla ITF genel kurulundan bu mitinge dayanışma mesajı gönderilmesini önemli buluyoruz. Son olarak yaşasın sınıf dayanışması, yaşasın işçilerin kardeşliği yaşasın enternasyonal dayanışama diyorum.”

Genel Başkanımızın konuşması ITF ve ETF’nin sosyal medya hesaplarında paylaşılırken ITF ve ETF yöneticileri tarafından da konfederasyonumuz Türk-İş’in düzenlediği eylemlere yönelik dayanışma mesajları paylaşıldı.

19 Ekim gününde kongrenin kalan önergeleri oyalandı.

Gerçekleşen kongrede, ITF Genel Başkanlığına Peddy Crumlin, Frank Moreels ile beraber dönüşümlü olarak seçildi.