KADINA YÖNELİK ŞİDDETE HAYIR!

Kadına Yönelik Şiddete ‘Dur’ Diyoruz, Güvenceli iş, Şiddetsiz Yaşam!

Kadına yönelik şiddetle mücadelede bir farkındalık oluşturma günü olan ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde, nerede ve hangi biçimde olursa olsun kadına yönelik şiddete ‘hayır’ diyoruz.

Toplumsal bir yara haline gelen kadına yönelik şiddet ne yazık ki durdurulamamakta ve ciddi bir hak ihlali olarak devam etmektedir. Avrupa ve OECD ülkeleri arasında, fiziksel veya cinsel şiddet gören kadın oranının en yüksek olduğu ülkelerden biriyiz. Ülkemizde her 10 kadından 4’ü şiddete uğramaktadır. Durdurulamayan cinayetler nedeniyle son bir ayda 300’e yakın kadın, yaşamından edilmiştir.

Kadına yönelik şiddet oranı son yıllarda daha da artmıştır. Bunda yaşanan ekonomik buhranların etkisi büyüktür. Araştırmalar, şiddet oranının daha çok ‘alt gelir grubunda’ artış gösterdiğini ortaya koymaktadır. Şiddet gören kadınların büyük çoğunluğu korunma başvurusunda bulunduğu halde korunmamıştır. Buna rağmen Türkiye 20 Mart 2021 tarihinde ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiştir.

Kadına yönelik şiddet ve cinsel taciz, çalışma yaşamında da karşı karşıya kalınan sorunların başında yer alıyor. Araştırmalara göre, çalışma yaşamında genç kadınların cinsel şiddet ve tacize maruz kalma olasılığı iki kat daha fazla. Yine, göçmen kadınların cinsel şiddet ve tacize maruz kalma olasılığı daha yüksek. Bu durum temel bir hak olan çalışma hakkı önünde de engel oluşturuyor. Kadına yönelik ruhsal ve fiziksel güç kullanılarak uygulanan şiddetin yanında, yıldırma amaçlı yapılan mobbing de işyerinde yaygın şiddet türlerinin başında geliyor.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününde, şiddete ‘dur’ diyoruz. Şiddetle mücadelede yasalar etkin bir şekilde uygulanmalı, kadına yönelik şiddet suçu cezasız bırakılmamalıdır.

Bu nedenle, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesi ve kadına yönelik şiddeti önleme konusunda kapsamlı bir metin olan ILO 190 Sayılı Sözleşmenin kabul edilmesi gerekmektedir.

Kadına yönelik şiddetin son bulması, çalışma yaşamında ve toplumun her alanında eşitliğin, huzurun ve güven ortamının sağlanması için mücadele etmeye devam edeceğiz.

Evde, sokakta, işyerinde kadına yönelik şiddete hayır!

Güvenceli iş, şiddetsiz bir yaşam için haydi kadınlar sendikalara!