ATO: Yüzde 540 oranındaki bu zamlar yoksullaşmayı hızlandıracak

Ankara Tabip Odası (ATO), sağlık kuruluşlarında muayene katılım paylarına yapılan yüzde 200 ile yüzde 540 oranlarında zamlara tepki gösterdi. ATO, “Bu zamlar, asgari ücretle geçinmeye çalışan, işsiz, emekli dar gelirli hanelerde mutlak ve göreli yoksullaşmayı hızlandıracak başlıca etkendir. Muayene katılım paylarına yapılan zamlar sağlık hizmetlerine erişimin kısıtlanmasına yol açacaktır” diyerek, sağlık politikalarını eleştirdi.

Ankara Tabip Odası (ATO), ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında muayene katılım paylarına yapılan zamlara tepki gösterdi. ATO’dan yapılan açıklamada, “Eşit, ücretsiz, hizmete erişimde adaleti gözeten, hizmet sunumunda niteliği önceleyen başka bir sağlık sistemi mümkündür. Sağlıkta finansman modeli genel vergilerle oluşan genel bütçe sistemi olmalıdır. Sağlığa ayrılan pay en az 10 olmalıdır. Kamu sağlık hizmetlerinde ücret tarifesine son verilmelidir. Sağlıkta Dönüşüm Programına son verilmelidir” denildi.

ATO Yönetim Kurulu, 25 Ocak 2025 tarihli ve 32793 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile kamu ve özel sektörde ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında muayene katı paylarına yüzde 200 ile yüzde 540 oranlarında zam yapılmasına tepki gösterdi. Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Yeni düzenlemeye göre katılım payları: İkinci basamak kamu sağlık hizmeti sunucularında 6 liradan 20 liraya; Sağlık Bakanlığına bağlı üçüncü basamak hastaneler, eğitim ve araştırma hastaneleri ve semt polikliniklerinde 7 liradan 45 liraya; devlet ve vakıf üniversite hastanelerinde 8 liradan 45 liraya; ikinci ve üçüncü basamak özel sağlık kurumlarında 15 liradan 50 liraya yükseltildi. Tebliğe göre; ikinci basamak kamu sağlık hizmeti sunucularında yüzde 233, eğitim ve araştırma hastanelerinde yüzde 542, üniversite hastanelerinde yüzde 462, özel hastanelerde yüzde 200 oranlarında zamlar yürürlüğe kondu. Yüksek enflasyon ve ekonomik kriz koşullarında milyonlarca insan daha fazla yoksullaşırken, muayene katılım paylarına yapılan zamlar nedeniyle hanelerde sağlığa ayrılan pay daha fazla artacaktır. Bu zamlar, asgari ücretle geçinmeye çalışan, işsiz, emekli dar gelirli hanelerde mutlak ve göreli yoksullaşmayı hızlandıracak başlıca etkendir.”

Alıntı: Yeniçağ