ITF Üyesi TÜMTİS, DHL Express ile Yeni Bir Toplu İş Sözleşmesi Müzakere Etti.İki yıllık anlaşmaya göre, sendika üyelerinin ücretleri Ocak 2025’ten itibaren geriye dönük olarak %30 artırılacak ve Nisan 2025’te ek %14,38 zam uygulanacaktır. 2026 yılında ise ücretler yıllık enflasyon oranında artırılacaktır.
Buna ek olarak, yeni TİS yıllık ikramiye, yemek yardımı, fazla mesai ücreti, tatil ücretleri, artırılmış emeklilik katkıları ve evlenme yardımı ile doğum yardımı gibi çeşitli sosyal hakları da içermektedir.
TİS, sendika ve işveren arasındaki bir dizi müzakereden sonra 3 Mart’ta imzalandı. Yaklaşık 600 işçi bu yeni anlaşmadan yararlanacak.
TÜMTİS üyeleri, ülke genelindeki işyerlerinde düzenlenen toplantılar da dahil olmak üzere üye toplantıları aracılığıyla sürece yön verdi. 2 Mart’ta yapılan üye toplantısında ezici bir çoğunluk önerilen anlaşmayı onayladı.
TÜMTİS genel başkanı Kenan Öztürk: “Üyelerimizin desteği ve ITF’in katkıları sayesinde bu müzakerelerde elde ettiğimiz kazanımlardan büyük gurur duyuyoruz,” dedi.
ITF Genel Sekreteri Stephen Cotton ise, “Yeni TİS’i güvence altına aldığı için TÜMTİS ve üyelerini tebrik ediyoruz. Bu, Türkiye’deki tüm DHL çalışanları için büyük bir kazanımdır ve taşımacılık ve lojistik sektöründe işçilerin örgütlenmesinin küresel ölçekte ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.” Diyerek şu değerlendirmelerde bulundu:
“ITF, tüm işçilerin haklarını, güvenliğini ve çalışma standartlarını iyileştirmeye kararlıdır. Üye sendikalarımızın örgütlenme ve toplu pazarlık kampanyalarına desteğimizi sürdüreceğiz. Ortak çabalarımız sayesinde küresel düzeyde insan hakları özeni süreçlerini güçlendiriyoruz.”
“Her ulaşım işçisinin adil bir ücret karşılığında adil bir çalışma günü geçirmeyi ve vardiyasının sonunda güvenli bir şekilde evine dönmeyi bekleme hakkı vardır. Bu hedefi gerçeğe dönüştürmek için büyük çok uluslu şirketlerle etkileşimde bulunmaya devam edeceğiz.”
ITF, DHL Grubu ve UNI Global Union ile birlikte OECD Protokolü’ne taraftır. İlk olarak 2016 yılında imzalanan ve en son Aralık 2024’te yenilenen OECD Protokolü, örgütlenme özgürlüğü, etkili sosyal diyalog ve istihdam ile endüstriyel ilişkiler konularında düzenli iş birliği taahhüdünü içermektedir.
Orijinal dildeki haber için: https://www.itfglobal.org/en/news/dhl-express-workers-in-turkiye-make-gains-new-cba