SENDİKAMIZIN YARIN GÖRÜLECEK DAVASI İLE İLGİLİ OLARAK ULUSLARARASI TAŞIMACILIK FEDERASYONU ITF’NİN BASIN AÇIKLAMASI

16 Ocak 2012

 SENDİKA KARŞITI DAVANIN KARAR TARİHİ YAKLAŞIRKEN TÜRK ADALETİ YARIN “KENDİSİNİ YARGILIYOR”

Uluslararası küresel sendika federasyonu ITF (Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu) Ankara’da bir mahkemenin yarın görülecek uzun zamandır beklenen karar duruşmasının Türk adaletini yargılayacağını haber veriyor.

2007 yılında ITF üyesi TÜMTİS’in 18 üye ve yöneticisi, Horoz Kargo Şirketi’nde çalışan işçileri üye yapmaya çalıştıktan sonra organize suç örgütü suçlaması ile gözaltına alındı. Şikayet, şirketin kendisi tarafından polise yapıldı.  Gözaltına alınanlardan 7 tanesi tutuklandı. Göz altına alınanlar 200 günden fazla tutuklu kaldıktan sonra, 2008 yılı Haziran’ında kefaletle  serbest bırakıldı ve sendikal görevlerine döndüler. Organize suçlarla uğraşan haydutlar oldukları suçlaması ile yargılanıyorlar ve yarın bir karar alınması bekleniyor.

ITF genel sekreteri David Cockroft durumu şöyle yorumladı: “ITF, bu davayı başından beri takip etti ve ITF ve ETF’nin (Avrupa Taşımacılık İşçileri Federasyonu) üst düzey temsilcileri gerçekleri inceledi ve sendikacılara destek sundu. Buradan çıkan sonuç şu ki sendika üye ve yöneticilerine karşı açılan dava temelsiz. İnanıyoruz ki bu açık bir biçimde  polisin  işçilerinin sendikalı olma ya da olmama seçeneklerine sahip olmasını istemeyen şirketin adına kurduğu bir tezgah.”

Cokroft şöyle devam etti: “Birçok ülkede böylesi bir davaya gülünürdü. Eğer yarın da bu olmazsa Türkiye’nin ismi ciddi biçimde lekelenecektir ve biz ve Tümtis’teki meslektaşlarımız bu kişiler özgür kalana dek konuyu Yargıtay’a  ve ötesine taşıyacağız”.