ITUC’dan Sendikamız ve DHL İşçilerine Destek

ituc_sharan burrow(02.05.2013)Dünya çapında 174 milyon üyesi bulunan Uluslararası Sendikalar Federasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow direnişteki DHL işçilerini ziyaret ederek destek açıklamasında bulundu. Direniş çadırında bir süre işçilerle sohbet edip bilgi alan Sharan Burrow, “Sonuna kadar yanınızdayım” dedi.

1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere Türkiye’de bulunan ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow,  beraberinde bulunan UNI Küresel Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Christy Hoffman ve ITF Politikalar Koordinatörü Sarah Finke ile birlikte İstanbul Kıraç’ta direnişini sürdüren sendikamız üyesi DHL işçilerini ziyaret etti. Sabah saatlerinde direniş çadırına gelen uluslararası sendikalar heyeti burada bir süre işçilerle sohbet ederek direniş hakkında bilgi aldı. Heyete, Genel Başkanımız Kenan Öztürk, Genel Sekreterimiz Gürel Yılmaz, Genel Mali Sekreterimiz Seyfi Erez ile Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz Muharrem Yıldırım eşlik etti.

ituc_dhl ziyareti‘Mücadeleniz Dünya İşçilerinin Mücadelesidir’ 

İşçilerle tek tek konuşup bilgi alan Burrow, DHL’deki örgütlenme sorununun uluslararası sendikaların da sorunu olduğunu vurguladı. Uluslararası şirketlerin sendikal örgütlenmeyi engellemek için işyerinde etkinliği olan işçileri işten atmayı bir yöntem olarak kullandığını belirten Burrow,

“Eğer DHL gibi büyük, çok uluslu bir şirket burada işçilerine bu kadar kötü muamele edebiliyorsa, bunu dünyanın diğer bölgelerinde de yapma hakkını kendinde bulacaktır. Bu nedenle sizin burada verdiğiniz mücadele, sadece sizin ve içerideki işçiler için değil bütün dünya işçilerinin hakları için verdiğiniz bir mücadeledir. ITF ve UNI bu mücadelede sizlerin yanında. Ben de onlarla birlikte geldim. Uluslararası alanda ne gerekiyorsa elimden geleni yapacağım. Bu mücadelenizde sonuna kadar sizlerin yanında olacağım” diye konuştu.

ituc_dhl ziyareti2‘Örğütlenmeyi Beraber Örüyoruz’

Ziyaretin sendikamız açısından anlamlı olduğunu belirten Genel Başkanımız Kenan Öztürk de şunları kaydetti:

“İşverenlerin işçiler üzerindeki psikolojik baskısını arttırdığı bir dönemde yapılan bu ziyaret bize nefes aldırıyor ve direncimize direnç katıyor. UPS Kargo’da da uluslararası dayanışma ve destekle örgütlenmeyi beraber ördük. Türkiye’de işverenlerin türlü baskılarıyla karşı karşıya kaldık. Ancak DHL’de daha çirkin olanı, sendikal örgütlenmemizin önüne geçmek için Hak-İş’in devreye konmasıdır. Bir işçi sendikasının işverenin bu oyununa gelip onun taşeronluğunu yapması onursuzluktur. Tüm bu baskılara rağmen içerideki arkadaşlarımız üyeliklerini sürdürüyorlar. Dışarıdaki arkadaşlarımız da 321 günden bu yana direniyorlar. Kararlıyız. Başaracağız.” 

Başkan Öztürk ziyaretinden dolayı heyete teşekkür etti.

Direnişteki işçilerle birlikte “DHL’de Sendika Düşmanlığına Son. Atılan İşçiler Geri Alınsın” yazılı pankartını taşıyarak atılan sloganlara eşlik eden heyet daha sonra bölgeden ayrıldı.