Gaziantep Şubemizin 6’ıncı Genel Kurulu Tamamlandı

Gaziantep Şubemizin 6. Olağan Genel Kurulu, 03 Ağustos 2014 tarihinde Gaziantep Devlet Tiyatrosu Onat Kutlar Salonu’nda toplandı. Genel Kurulda yapılan seçimlerde Başkan Kenan Öztürk ve Şube Sekreteri Mahmut Canyurt yeniden seçildi.

DSC_0099
Genel Kurula, Genel Başkanımız Kenan Öztürk’ün yanı sıra merkez yönetim kurulu üyelerimiz, şube başkan ve yöneticilerimiz ile Gaziantep şubemizin üyeleri katıldı. Üyelerimizin eş ve çocuklarıyla katıldığı kongreye ayrıca, Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri de katılarak dayanışmada bulundu.


Mahmut Canyurt: Suriyeli sığınmacılar kardeşimiz
Açılış konuşmasını yapan Şube Sekreterimiz Mahmut Canyurt, Ortadoğu’da savaş nedeniyle ve yakın dönemde Soma’da meydana gelen iş cinayeti sonucu hayatını kaybeden emekçileri andı. Bölgedeki savaş nedeniyle milyonlarca emekçinin mülteci durumuna düştüğünü belirten Canyurt, “Emperyalist politikalar sebebiyle canını kurtarmak için yerini yurdunu terk eden suçsuz, günahsız insanlara karşı yapılan kışkırtmalara karşı uyanık olmalıyız. Maraş’tan sonra Antep’te de böylesi kışkırtmalar yapılmaya çalışılıyor. Biz emekçiler bu oyuna gelmemeli, kışkırtıcıları teşhir etmeliyiz” diye konuştu.

tumtis_kongre
Kongrede, divan başkanlığına Genel Sekreterimiz Gürel Yılmaz, başkan yardımcılığına MYK Üyemiz Muharrem Yıldırım seçilirken, divan üyeliklerini Gaziantep Kargo işyerinden üyemiz Şenel Eskicioğlu ile Gazi-Ulaş çalışanı üyemiz Naciye Küçükoğlu üstlendi.

mahmut_cEsnek çalışma kural haline getiriliyor
Türkiye’de emekçilerin durumuna da değinen Canyurt şunları söyledi; “Hükümet, ulusal istihdam stratejisi adıyla esnek çalışmayı kural haline getirmek istiyor. İşçilerin köle gibi alınıp satılmasına, kiralanmasına olanak sağlayan istihdam bürolarını yasalaştırmak istiyor. Sağlığı, eğitimi neredeyse bütünüyle paralı hale getirdi. Kıdem tazminatı hakkımıza göz dikti. Kıdem tazminatı hakkımızı gasp etmek için zayıf bir anımızı bekliyor.”

‘Sendikamızı en iyi şekilde temsil edeceğim’
Sendikanın gündemine de değinen Canyurt konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bildiğiniz gibi şube başkanımız aynı zamanda sendikamızın genel başkanıdır. Türkiye çapında sendikamızın sorumluluğunu, yükünü omuzlayan Kenan başkanımızın yokluğunda şubemizi en iyi şekilde temsil etmeye, örgütlülüğümüzü büyütme mücadelesine katkı sunmaya çalıştım. Şubemizin örgütlenme çalışmaları hızla devam ediyor. Son genel kurulda verdiğimiz söze uygun davrandık ve Gaziantep’te örgütsüz bir tek ambar bırakmadık, bırakmama mücadelemiz kararlılıkla devam ediyor. Geçen genel kurulumuzdan sonra genel merkezimizin önderliğinde UPS ve DHL kargo gibi iki büyük uluslararası firmada örgütlendik. Sendikamızın üye sayısı neredeyse 4’e-5’e katlandı. Şube olarak biz de bütün gücümüzle bu çalışmaya katıldık.”

kenan_oztrk

Başkan Kenan Öztürk: Filistin halkı baskılara boyun eğmeyecektir
İçinde bulunulan sürecin çatışmaların, katliamların ve savaşların yaşandığı bir süreç olduğunu belirten Genel Başkanımız Kenan Öztürk de Irak, Suriye ve Filistin’e yönelik katliamları kınayarak başladığı konuşmasında şunları kaydetti; “Suriye ve Libya’da çatışmalar sürüyor. Irak’ı özgürleştirme propagandası ile girişilen savaş devam ediyor. Suriye’de sistemi değiştirme bahanesiyle, dışarıdan ve ithal çeteler eliyle katliamlar yapılıyor. İnsanlar inançlarından dolayı kurşuna diziliyor. Gazze’ye bombalar yağdırılıyor. Ancak, Ortadoğu ve Filistin halkı bu zulme ve baskılara boyun eğmeyecektir.”
Katliamlara lojistik destek verenlerin de bu suça ortak olduğunu belirten Başkan Öztürk, “Bu savaşı sürdürenler ve destek verenler vebalinden de kurtulamaz” dedi.
Öztürk, Rojava’da çetelere karşı verilen mücadelenin de önemli olduğunu ifade etti.

kenan_ozturk

Bu savaşı emekçiler yaratmadı
Türkiye’de sayıları 1 milyonu  aşan Suriyeli sığınmacıların özellikle Gaziantep’te açlık yoksulluk ve kölelik koşullarında barınmaya çalıştığını, işverenlerin bu durumu kullanarak yerli işçileri işten çıkardığını belirten Başkan Öztürk, bu durumun tepkiye yol açtığını belirterek, “Bu durumun esas sorumluları savaşı finanse eden, çetelere silah temin edip lojistik destek verenlerdir. Onun için bu tepkinin adresi yanlıştır. Biz emekçilerin ırkçılığın kucağına düşmemesi gerekiyor. Bizim barışı ve kardeşliği savunmamız gerekiyor” diye konuştu.

DSC_0209

Yeni Somalar istemiyorsak birleşmek zorundayız
Ülkemizde işçi ve emekçileri yönelik hak gaspları ile örgütlenme önündeki engellerin devam ettiğini belirten Öztürk, bir yandan ‘Türkiye’de ekonomi gelişiyor’ propagandası yapılırken bir yandan da milyonlarca işçinin asgari ücrete tabi tutulduğunu, güvencesiz ve taşeron çalışmadan kaynaklı iş cinayetlerinin sürdüğünü söyledi.

kongreYakın dönemde, 5 bin 800 cam işçisinin grevinin “milli güvenlik” gerekçesiyle engellendiğini hatırlatan Başkan Öztürk, “Memlekette bardak üretilmezse milli güvenlik tehlikeye girmez. Milli güvenliği ve sağlığı düşünüyorsanız işçilerin taleplerini dinlemelisiniz. Ancak sermayenin yanında yer alan bürokrasi ve hükümet dün Çaykur ve THY’de olduğu gibi bu gün de cam işçisinin grev silahını elinden almak için el birliği yapmıştır.”
Bu gelişmelerin yeni dönemde de işçi sınıfına yönelik saldırıların artacağının göstergesi olduğunu vurgulayan Başkan Öztürk, emekçilerin birleşerek mücadeleyi yükseltmesinin gerekli olduğunu söyledi.

gaziantep_1
Coşkulu ve yoğun katılımla gerçekleşen kongrede konuklarımız da birer konuşma yaparak kongremizi selamladı.

Taşıma işçisi yoktan var etti
TÜMTİS’in yakın dönemde iki dev şirkette örgütlenerek toplusözleşme imzaladığını hatırlatan Başkan Öztürk, “DHL ve UPS‘den arkadaşlarımız da bu gün kurulumuza katılanlar arasında. Bu iki kargo şirketinde kararlı mücadele sayesinde başardık. Toplu sözleşmeli ve iş güvenceli çalışma ile sosyal halklar kazandık. Önümüzdeki dönemde de kargo ve lojistik sektöründe örgütlenme çalışmalarımız devam edecek. Biz yöneticisi ve üyesiyle omuz omuza olursak başaramayacağımız bir şey yoktur. Kendi mücadelemizi verirken bir taraftan emek mücadelesine omuz vereceğiz” diye belirtti.
Başkan Öztürk, bu süreçte sendikanın birer profesyonel yöneticisi sorumluluğu ile hareket eden ambar işçilerine ve tüm üyelere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

tumtis_1

“Onlar’ın açtığı yolda yürüyoruz” 

Konukların ve MYK üyemiz Muharrem Yıldırım’ın kongreyi selamlayan konuşmalarının ardından söz alan İzmir Şb. Başkanı Şükrü Günseli de, bir dönem katıldığı Antep şubesinin örgütlenme çalışmaları sırasında tanıdığı Sait Yılmaz ile görevinin başında iken geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını yitiren İzmir Şb. Yöneticisi Şahap Tunar ile Bursa Şb. yöneticileri Hasan Yetan ve Yaşar Dündar’ı tanımaktan onur duyduğunu söyledi. Günseli, “Onların açtığı mücadele bayrağını daha ileri taşıma görevimiz vardır” dedi.
Konuşmaların ardından yapılan seçimlerde Kenan Öztürk yeniden başkan seçildi. Şube sekreterliğine Mahmut Canyurt, Şube Mali Sekreterliğine İbrahim Gülmez getirilirken, şube yönetim kurulu Fikret Uluç, Hıcıp Yıldırım’dan oluştu.

Üyelerimizin Konuşmalarından:

ibrahim
İbrahim Gülmez

İbrahim Gülmez: Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz! Örgütümüz büyüyor. Buraya kadar gelmemiz birliğimiz sayesinde oldu. Bun sonraki dönemde de birliğimizi korumalıyız. Bu genel kurulun herkese hayırlı olmasını diliyorum.

ayhan
Ayhan Yiğit

Ayhan Yiğit (Adakent lojistik): Gaziantep’te ilk örgütlendiğimiz ve o dönem adı Kent Lojistik olan işyerinin örgütlenmesinde, başkanlarımızın bizler için gösterdiği fedakarlık ve çaba anlatılamaz. Bir kişi için bile olsa toplantı alındığını hatırlıyorum. Ve altı aylık bir çabanın sonucunda 15 kişi örgütlendik, sendikalaştık ve haklarımızı aldık. O gün örgütlenmemizde bizlere yardım eden ve haklarımıza kavuşmamızı sağlayan yöneticilerimize bir kez daha teşekkür ediyorum.

gaziulas
Erkan Polat

Kenan Aktürk (UPS/Diyarbakır): Bizler UPS kargo örgütlenmesinde 6 ay boyuncu dışarıda kaldık. Bu süre zarfında sendikamız yanımızda oldu. Bu gün de kazanımlarımızı artırmak için birlik olmalıyız.

ups
Kenan Aktürk

Erkan Polat (Gazi Ulaş): Kongrelerimize katılımı önemsiyoruz. Her yıl bir öncekinden daha büyümüş olarak gerçekleşmesini temenni ediyorum. Bunun için daha çok çalışmalıyız. Kongremizi selamlıyor bütün arkadaşlara başarılar diliyorum.