GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE BAĞLI GAZİ-ULAŞ’TA İŞÇİ KIYIMI DEVAM EDİYOR!

Tumtis_logo_site

Merkez Yönetim Kurulumuzun, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gazi-Ulaş’ta üyelerimize yönelik yapılan istifa baskısı ve işten çıkarmalara ilişkin 08.08.2016 tarihli açıklaması;

15 yıldır örgütlü bulunduğumuz Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gazi-Ulaş’ta (Gaziantep Ulaşım Hizmetleri ve Makine Sanayi Ticaret A.Ş.) sendikamıza üye işçilere yönelik istifa baskısı ve işten çıkarma hukuksuzluğu devam ediyor!

22.07.2016 tarihinde 1 üyemiz ile 1 işyeri temsilcimizin işine son vererek işten çıkarma hukuksuzluğunu sürdüren Belediye ve Şirket yönetimi, 01.08.2016 tarihinde ise Gaziantep Şubemizin Yönetim Kurulu Üyesi Hicip Yıldırım’ın da bulunduğu 9 üyemizin daha işine son verdi.

Gazi-Ulaş’ta, işçilerin TİS (Toplu İş Sözleşmesi) kazanımlarını yok etmek ve esnek çalışma biçimlerini hayata geçirmek için her türlü baskı ve tehdit unsurunu devreye koyan Belediye ve Şirket yönetimi, ILO Sözleşmeleri ve Anayasamızca güvence altına alınan örgütlenme ve toplusözleşme hakkı ile sendika seçme hakkını ihlal ediyor!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde yolcu taşımacılığı yapan Gazi Ulaş’ta sendikamız, 2002 yılında başlattığı örgütlenme çalışmasını 2003 yılında TİS kazanımı ile tamamlamış; o tarihten bu yana ve halen yürürlükte olan başarılı TİS’ler ile buradaki örgütlülüğünü korumuştur. Özelleştirme-taşeronlaştırma saldırılarına, işten atmalara karşı direnişlerle bu güne gelen sendikamız, Gaziantep halkının da takdirini kazanmıştır. Ancak, Belediye ve Gazi-Ulaş yöneticileri, üyelerinin hakkını tavizsiz bir biçimde koruyan sendikamızı tasfiye edebilmek için türlü yol ve yöntemi denemekten geri durmamışlardır.

Son olarak da, Hak-İş’e bağlı sarı sendika Öz Taşıma-İş’i devreye koyan Belediye ve Gazi-Ulaş yönetimi, suç olmasına rağmen işçileri, e-devlet şifrelerini vermeye zorlamakta; sürgün ve işten çıkarma tehdidi ile e-devlet şifresini aldıkları işçiyi TÜMTİS’ten istifa ettirip Öz Taşıma-İş’e üye yapmaktadırlar.

İstifa baskılarına direnen ve sendika seçme özgürlüğünde ısrar eden işçiler, belediye yöneticileri tarafından işten çıkarılmaktadır. Her gün demokrasiden, birlikten dem vuranlar işçilerin en demokratik haklarına saldırmaktan, işçilerin ekmeği ile oynamaktan geri kalmıyor. Dahası; işçilere “Safınızı belirleyin” diyerek adeta darbe fırsatçılığı yapılmakta ve OHAL patırtısı ile işçilerin sendikal hak ve kazanımları gasp edilmektedir.

Toplu İş Sözleşmemizde yer alan “Disiplin Kurulu kararı olmadan işçi çıkartılamaz” hükmüne rağmen, bugüne kadar çeşitli gerekçelerle 11 üyemizi işten çıkaran Belediye ve Şirket yöneticileri, yaptığımız görüşmelerde de işçileri bizzat kendilerinin Öz Taşıma-İş’e üye yaptıklarını itiraf etmekten çekinmemişlerdir. Kısa bir süre önce Gazi-Ulaş’a, Gaziantep Belediyesi tarafından atanan Şirket Müdürü Recep Tokat, “TİS’i tanımıyorum. Yasa da benim hukuk da. Bundan sonra böyle olacak” diyerek hukuk dışı tutumunu aleni bir biçimde devam ettirmiştir.

Konu işçilerin 15 yıllık kazanımı olduğunda ‘demokrasi savunuculuğunu’ bir kenara bırakan iktidar partisinin Gaziantep Milletvekilleri ile Belediye Meclis Üyeleri bizzat telefonla işçileri arayarak, “Hak-İş’e üye olun” telkininde bulunmaktadırlar. Hükümet-Belediye ve Şirket yöneticilerinin oluşturduğu tabloyu, temsilcileri bizzat işverence atanmış olan yandaş sendika Öz Taşıma-İş tamamlamaktadır.

Acı olan ise darbe girişiminin yapıldığı gece ve sonrasında mesaiye çağırılan şoförlerin, bugün sendikamızı tercih etme ısrarından dolayı açlıkla cezalandırılmalarıdır. “Demokrasi”, “birlik” lafını dilinden düşürmeyenler, hiç tereddüt etmeden, çalışanlarını demokratik tercihlerinden dolayı işten çıkarmaktadır.

Gazi-Ulaş işçileri,  anayasal hakkını kullanarak sendikamıza üye olmuşlardır. İşveren de, işverenin dümen suyunda yüzen Öz Taşıma-İş de işçilerin anayasal hakkına ve sendika tercihine saygı göstermek zorundadır. Gazi-Ulaş’ta iş barışını bozan tutum ve davranışlardan derhal vazgeçilmelidir!

Başta Belediye Başkanı Fatma Şahin olmak üzere Belediye yetkililerini ve şirket yöneticilerini bir kez daha; Gazi-Ulaş’taki bütün bu hukuksuzluklara son vermeye, işten çıkardığı işçileri geri alarak işbaşı yapmaya ve çalışanların sendika seçme hakkına saygı göstermeye çağırıyoruz.

Tüm emek ve meslek örgütleri ile sendikaları ve emekten yana kişi ve kuruluşları bu hukuksuzluk karşısında sendikamızla ve Gazi-Ulaş işçileriyle dayanışmaya davet ediyoruz.

MERKEZ YÖNETİM KURULU