ME-PAR’DA ÇOĞUNLUK TESPİTİNİ SENDİKAMIZ KAZANDI

Merkez Yönetim Kurulumuzun 23.05.2018 tarihli açıklaması;

ME-PAR’DA ÇOĞUNLUK TESPİTİNİ KAZANDIK SIRA TOPLUSÖZLEŞMEDE!

Me-Par’da işverenin açtığı itiraz davasını sendikamız kazandı. Sendikamızın, bu işyerinde toplu sözleşme yapabilmesi için yeterli sayıya ulaştığı Yargıtay kararıyla da onaylandı. Bu kararla birlikte, yasal boşluklardan faydalanarak süreci olabildiğince uzatmaya çalışan işverenin bütün itiraz yolları kapanmış oldu. Dört yıllık bir hukuk mücadelesinin ardından nihayet toplusözleşme sürecine gelindi.

Me-Par Nakliyat işyerinde örgütlenme çalışmasıyla birlikte işverenin saldırıları da başladı. Sendikamıza üye 15 işçi işten çıkarıldı. Sendika üyelerinin işveren tarafından işten çıkarılması, örgütlenme çalışmasının bir süre yavaşlamasına sebep oldu. Ancak işten çıkarılan üyelerimiz için hemen işe iade davaları açtık. Mahkemelerin üyelerimizin sendikal nedenle işten çıkarıldığına karar vermesi üzerine işveren mahkeme kararlarını temyiz etti. Ancak Yargıtay da işvereni haksız bularak işe iade ve sendikal tazminatlara karar verdi.

Yargıtay kararından sonra üyelerimizin işbaşı yapması, sendikal çalışmanın yeniden ivme kazanmasını sağladı. Ve sendikamız kısa sürede çoğunluğu sağlayarak Çalışma Bakanlığı’na çoğunluk tespiti için müracaatta bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre işyerinde çalışan işçi sayısı 218 idi ve çoğunluk için yasanın aradığı sayıya ulaşılmıştı. Bakanlık tarafından çoğunluk bulunulduğuna ilişkin tespit yazısının gelmesinden sonra işveren, çalışan sayısının 218 değil, 286 olduğunu iddia ederek çoğunluk tespitine itiraz davası açtı. Yasa gereği 2 ay içinde sonuçlandırılması gereken dava uzun bir süre sonuçlanmadı.

Dava devam ederken bu arada üyelik çalışmaları da devam etti. İşverenin “işçi sayısı 286”dır iddiasına göre de sendikamız yasal çoğunluğu sağladı ve Bakanlığa bir kez daha başvuruda bulundu. Ancak Bakanlık devam eden bir dava olduğu gerekçesiyle çoğunluk tespiti yapmadı. İlk davanın sonuçlanmasından sonra Çalışma Bakanlığı ikinci kez sendikamızın çoğunluğu bulunduğunu tespit etti. Ancak işveren bu ikinci çoğunluk tespitine karşı da itiraz davası açtı. Sonuç olarak; Me-Par’da işverenin haksız itirazları nedeniyle toplu sözleşme görüşmelerine başlanamamış, işçilerin sendikal hakları fiilen gasp edilmişti.

Me-Par işvereni sendikal örgütlenmenin önüne geçmek için her türlü yöntemi kullandı. Sendikal örgütlenmeye öncülük eden işçiler üzerinde yoğun baskı ve mobbing uyguladı. E-devlet şifrelerine el koyarak istifaya zorladı. Sendika üyesi şoförleri açığa alarak, araçlarını değiştirdi. Çoğunluk tespitine itiraz davaları devam ederken 11 üyemizi daha işten çıkardı. Bu süreçte işten atılan üyelerimizle birlikte işyeri önünde aylarca süren bir direniş yaptık.

İkinci kez yapılan çoğunluk tespitine karşı açılan davada İstanbul 1. İş Mahkemesi, sendikamızın yasal çoğunluğu sağladığına karar verdi. Ancak işveren bu mahkeme kararına karşı istinaf yoluna başvurdu. İşverenin bu itirazı üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 26. Hukuk Dairesi de sendikamızı haklı buldu. İşveren bu karara da itiraz etti ve dosyayı Yargıtay’a taşıdı. Son olarak Yargıtay 9. Hukuk Dairesi verdiği karar ile sendikamızın çoğunluğunun bulunduğuna karar verdi ve davayı sendikamız kazandı. Şimdi bütün itiraz yolları bittiği için artık sıra toplu sözleşmede.

Me-Par Nakliyat şirketi, TOFAŞ ve Ford’un ürettiği araçların Türkiye geneline dağıtımını yapan bir işletmedir. Galatasaray eski yöneticilerinden Ergün Görsoy’un sahibi olduğu Me-Par Nakliyat’ın Bursa’da 40 yılı aşkın bir geçmişi bulunuyor.

Kullandıkları araçların operatörlüğünü de yapan uzun araç şoförleri, iş güvenliği tedbirlerinden yoksun, son derece kötü koşullarda çalışıyor. Karayolları kanununa göre şoförlerin 9 saat olması gereken yoldaki süreleri, uzun çalışma saatleriyle ihlal ediliyor. Yeterince dinlenememekten kaynaklı, aşırı yorgunluk ve buna bağlı gelişen dikkat eksikliği kazalara davetiye çıkarıyor. Bundan dolayıdırki taşımacılık işkolu, iş cinayetlerinin en çok yaşandığı işkollarından biridir. Aşırı yorgunluk, yeterli ve uygun dinlenme olanaklarının olmaması nedeniyle yaşanan iş kazaları sonucunda genellikle işçilerin çok düşük ücretleri ile karşılayamayacakları hasarlar oluşmaktadır. İşverenler ise araçlarda oluşan hasarın faturasını şoförlere ödetmektedir.

Me-Par’da çalışan uzun araç şoförleri güvenceli ve toplu sözleşmeli koşullarda çalışma talebiyle sendikamıza üye olmuşlardır. Tüm engellemelere rağmen sendikamızın etrafında kenetlenerek, dirençle ve sabırla bu sürece gelmişlerdir. Uzun araç şoförlerinin toplu sözleşmeli bir düzene kavuşması için sendikamız meşru mücadelesini sürdürecektir.

Me-Par işçileri ve sendikamız kazanmıştır. Yargıtay’ın bu kararı doğrultusunda Çalışma Bakanlığı’nın göndereceği yetki tespit yazısı ile sendikamız toplu sözleşme görüşmelerine başlayacaktır.

Kamuoyunun bilgisine saygı ile bildiririz.

TÜMTİS MERKEZ YÖNETİM KURULU