İşsizliğin süresi de uzuyor

Ağustos 2019 verilerine göre genç işsizlik tarihi zirvesi olan yüzde 27.4’e ulaştı. Genç İşsizler Platformu Sözcüsü Dr. M. Murat Kubilay, daha dikkat çekici bir veri olarak işsizlik sürelerinin de uzadığına işaret etti.

Kubilay, “TÜİK verileri, işsizlik sayı ve oranlarındaki artışa ek olarak işsizlik süresinin de gittikçe uzadığını gösteriyor. ‘Bir yıldan fazla süredir’ iş arayan 15-34 yaş arası genç sayısı son 1 yılda 80 binden 454 bine çıktı” dedi.

Genç İşsizler Platformunun son açıklanan TÜİK ve İŞKUR verilerinden derleyerek hazırladığı ‘Kasım 2019 İşsizlik ve İstihdam Raporunu değerlendiren Kubilay, üniversite mezunlarının iş arama sürelerinin de uzadığına dikkat çekerek, “Mezunlar, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) kredilerini geriye ödeme fırsatı bulamamakta, yükselen faizler nedeniyle borçlan artmakta ve haciz durumuna maruz kalmaktadır. 1 yıldan fazla süredir iş arayan 1534 yaş arası ‘üniversiteli genç’ sayısı son 1 yılda 34 binden 227 bine çıktı” seklinde konuştu. Bu da verilerdeki artışın yüzde 567’yi aşkın bir orana çıktığını gösteriyor.

Kubilay, “Güncel verilere göre 15-34 yaş arası genç nüfustaki işsiz sayısı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 515 bin kişi artarak rekor kırdı 2 milyon 801 bin kişiye ulaştı. Uluslararası karşılaştırmalarda kullanılan 15-24 yaş arası işsizlik oranı ise yüzde 27.4’e çıkarak Nisan 2018’den beri süregelen yükselişine devam etti” dedi.

 

Eğitime harcanan para işgücünde karşılığını bulamıyor 

İşsizliğin tüm eğitim gruplarında arttığına dikkat çeken Kubilay, en yüksek genç işsiz sayısının 15-34 yaş grubunda 1 milyon 613 bin kişi ile ortaokul ve lise mezunlarında gözlemlendiğinin altını çizerek, “Bu yaş grubundaki üniversite mezunu işsiz sayısı 957 bine çıkarak rekor kırdı. Eğitime harcanan para, zaman ve emek iş gücü piyasasında karşılığını bulamıyor” dedi.

Üniversiteli işsizler gelişmişlerin nüfusu kadar 

15-34 yaş grubu üniversiteli işsiz sayısı 323 bin kişi aratarak 957 bine ulaştığını ifade eden Kubilay, “15-29 yaş grubunda ne eğitim alan ne de herhangi bir şekilde çalışan/staj gören genç sayısı 5 milyon 693 bine ulaştı. Gençlerin yüzde 32.1’i ekonomik faaliyetlere katkı verememekte aynı zamanda eğitim veya staj yoluyla kendisini geliştirememektedir. Bu kategorideki genç sayısı Danimarka, Norveç ve Finlandiya gibi bazı gelişmiş Avrupa ülkelerinin toplam nüfusundan fazla” şeklinde konuştu.

Kadınlarda oran artıyor

M. Murat Kubilay, “Aynı yaş grubundaki genç kadınların eğitime ve istihdama dahil olmayanlarının sayısı 3 milyon 853 bin. Genç kadınlarda bu oran yüzde 43.8 ile aynı yaş grubundaki erkeklerin yüzde 20.6 oranının çok üstünde. Ayrıca çalışma ve eğitim alma hakkında kadınların durumu erkeklere göre çok daha kötü” dedi.

Kaynak: Dünya