Salgın sürecinde 128 işçi Kovid-19 sebebiyle hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve iş Güvenliği (İSİG) Meclisi 11 Mart-10 Mayıs arasında ‘en az’ 128 işçinin koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İSİG Meclisinin raporuna göre; hayatını kaybeden emekçilerin 9’u kadın 119’u erkek. Yaş ortalaması 50. Kovid-19 nedenli iş cinayetlerinin en fazla gerçekleştiği iş kolları ticaret-büro ve sağlık. Yaşamını yitirenlerin en az 181 (yüzde 15) sendikalıydı.

“Koronavirüs bir işçi sınıfı hastalığı niteliğini almıştır” denilen raporda, “İş cinayetleri raporlarında ölen işçilerin oranı yüzde 1-2 iken koronavirüs nedeniyle çalışırken ölen sendikalı işçilerin oranı yüzde 15’tir. Bu durum pratiklerini sürekli paylaştığımız sendikalar (ve sendikal merkezler) dışında hakim sendikal anlayışın üyelerini dahi koruyamadığını göstermektedir” ifadeleri kullanıldı.

Raporda “Temel ve zorunlu sektörlerde gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması, bunların dışındaki sektörlerde ücretli izin hakkı, salgın süresince bütün işçilere insanca yaşanacak düzeyde gelir, kaynakların, halkın ve işçilerin sağlığı için kullanılması” talep edildi.

Kaynak: Evrensel