Dünya Emek Gündeminden

HİNDİSTAN 

On binlerce göçmen işçi eve geçiş talebinde bulundu 

Çeşitli eyaletlerde işten çıkarılan öfkeli göçmen işçiler, Covid-19 karantinası sırasında memleketlerine ve köylerine geri gönderilmelerini talep ediyor. Polis kitle gösterilerini acımasızca dağıttı. On binlerce vasıfsız ve kısa süreli sözleşmeli göçmen işçi, ağırlıklı olarak inşaat sektöründe ve küresel üretim tesislerinde istihdam ediliyor. Düşük ücretle çalıştırılan bu işçiler, yardım alamadıklarından yoksulluk ve açlıktan ölüyor, kira ödeyemiyorlar. Bengaluru Amruthahalli’de 10 Mayıs’ta 500’den fazla göçmen taşeron işçi, isteklerini yerine getirmeyen şirket temsilcilerini ofislerine kilitledi. 11 Mayıs’ta da Jaipur’da yaşayan Rajasthanlı göçmen işçiler, hükümetten memleketlerine geri dönmeleri için düzenleme talep etti. Polis, köylere saldırdı. Birçok işçi darp edildi.

 

BANGLADEŞ 

İşçi eylemleri beşinci haftasında 

Yüzlerce şirketten on binlerce işçi, 4 Nisan’dan bu yana eylemde. Ülke çapında uygulanan karantina bittikten sonra patronlar fabrikaları açmadı. Altı sanayi bölgesiyle diğer yerlerdeki işçiler, fabrikaların yeniden açılmasını, karantina sırasındaki tüm ücretlerin ödenmesini, yıllık bayram tatili ikramiyesi ile nisan ayında yüzde 35 oranında kesilen ödemelerin tam olarak verilmesini istiyor. Narayanganj’ın Fatullah ilçesinde, 13 Mayıs’ta, Şah Fateh Ullah Tekstil Fabrikası ile Jalal Haji İplik Fabrikası’nda çalışan yaklaşık 10 bin işçi, bu taleplerle eylemdeydi. Fabrika yetkilileri ikramiye ödemeyi reddetti ve nisan ücretlerinin yalnızca yüzde 60’ını ödemeye karar verdi. İşçiler, şirket yetkilileri tarafından saldırıya uğradıklarını ve yaklaşık 10 işçinin yaralandığını söyledi. Bir gün önce de binlerce hazır giyim eşyası Ashulia, Gazipur, Narayanganj ve Chattogram sanayi bölgelerinde ve Dakka şehrinde protesto gerçekleştirdi.

PAKİSTAN 

Karachi işçileri tazminatsız işten çıkarmaları protesto etti 

Çok sayıda işçi 11 Mayıs Pazartesi günü maaş ödenmemesine ve işten çıkarmalara karşı Karachi’de protesto eylemi düzenledi. Birçok endüstri şirketinden işçiler, Pakistan Ulusal Sendika Federasyonu ve Evde Çalışan Kadın işçiler Federasyonu’nun gösterisine katıldı. Sendikaya göre, Covid-19 karantinası sırasında günlük 6 milyon ücretli işçi işini kaybetti.

 

KAMBOÇYA 

Çanta fabrikasındaki işçileri ödenmemiş ücretlerini istedi 

Kandal eyaletinin Takhmao kentindeki FMF çanta fabrikasında çalışan yaklaşık bin 600 işçi, ödenmemiş nisan ücretlerini talep etmek üzere 13 Mayıs’ta fabrika önünde protesto eylemi düzenledi. Fabrika yönetimi karantinada 150 işçiyi işten çıkarmış ve Covid-19 salgınını gerekçe göstererek ücret ödememişti. Kamboçya hazır giyim endüstrisi, karantina boyunca 180 fabrikasında üretimi askıya almış, 150 bin işçi işinden olmuştu.

AVUSTRALYA 

Yeni Güney Galler Hemşireler Birliği ücretlerin dondurulmasına karşı 

Yeni Güney Galler’de (NSW) Covid-19 salgınıyla mücadele eden binlerce hemşire, Liberal-Ulusal hükümetin kamu sektöründeki ücretleri dondurma planına karşı duruyor. Bu amaçla sendika, tüm üyelerini politikacılara planı protesto eden e-postalar göndermeye çağırdı. Bu plandan öğretmenler, sağlık görevlileri ve diğerleri dahil olmak üzere 400 binden fazla kamu sektörü çalışanı ve hemşireler etkilenecek. Ücretleri dondurmayla, hükümet 4 yıl boyunca maaş faturasından 3 milyar dolardan fazla kesecek.

Kaynak: Birgün