İşe dönüşler insan hakları temelinde planlanmalı

Uluslararası Çalışma Örgütü ILO, uluslararası bir çağrı yaparak, ekonomilerin açılması ve işe dönüş süreçlerinde insan haklarına ve iş sağlığı güvenliği kurallarına uygun şekilde planlama yapılması, işçilerin korunmasını istedi. ILO bu kapsamda yayınladığı rehberleri temel alarak ülkelerin kendi iş sağlığı ve güvenliği mekanizmalarının işletilmesini, ayrıca süreçlerin işçi-işveren-hükümet üçlü diyalogu ile yönetilmesini istedi.

ILO’dan yapılan çağrıda, insan odaklı yaklaşımın kritik önem taşıdığı belirtildi. ILO Başkan Yardımcısı Deborah Greenfield, yayınladıkları rehberlere yönelik olarak işçilerin gereksiz riske atılmaması gerektiğini, çalışanların eğitimleri dahil yeni önlemlere uyum sağlamasının gerekliliğini vurguladı.

Doğrudan riskler yanında dolaylı riskler de var 

 

İşçilerin sağlıklarının korunmasına yönelik olarak virüsten etkilenme gibi doğrudan risklerin bulunduğunu ancak bunun yanında psikolojik sorunlar, fiziksel olarak uygunsuz pozisyonlarda çalışma gibi dolaylı risklerin de dikkate alınması gerektiği belirtilen ILO açıklamasında bütün bu unsurların gözetilmesi gerekliliği kaydedildi.

İşçilerin kendilerini makul gerekçelerle kendilerini tehlike altındahissettikleri anda bu durumun düzeltilmesini talep etme haklarının tanınması gerektiği belirtilen açıklamada, işçilerin her türlü sonuçtan korunmasının sağlanması istendi.

 

Her işyeri ve iş grubu ayrıca değerlendirilmeli 

 

ILO rehberinde her işyeri, çalışma ortamı ve iş grubunun risklerden korunma yönünde ayrı ayrı değerlendirilerek buna göre önlemler geliştirilmesi önerilirken, hijyen, bir arada bulunmama, fiziksel temasın sınırlanması gibi temel unsurların işletmelerin tasarım yetenekleri de kullanılarak sağlanması tavsiye edildi.

ILO rehberinde, her türlü koruyucu malzeme ve düzenlemenin çalışanlara bedelsiz sunulması gerektiği de hatırlatıldı.

 

Ülkeleri kayıt dışı çalışanlara yönelik olarak ilave girişimler tasarlamaya çağıran ILO, alınacak her türlü eylemin işyerlerinde cinsiyet ayrımını güçlendirmemesi gerektiğini de vurguladı. ILO iki ayrı rehber ve bir kontrol listesi yayımlayarak alınabilecek önlemlere yönelik bir öneri seti geliştirmişti.

Kaynak: Dünya