Almanya’da Amazon İşçileri Grevi

Salgın döneminde kârını katlayan Amazon şirketi işçilerinin çalışma koşulları kötüleşiyor, iş yerindeki baskı artıyor. Geçtiğimiz hafta greve çıkan Amazon çalışanları yeniden iş bırakacak.

Kara Cuma (Black Friday) ABD merkezli bir “alışveriş” günü. Artık çok sayıda ülkede “büyük indirim” iddiasıyla insanları aşırı alışverişe yönlendirmek için kullanılıyor. Bu sene geçtiğimiz cuma başladı ve hafta sonuna da yayıldı. Özellikle pandemi döneminde insanların internet üzerinden alışverişe yönelmek zorunda kalmaları nedeniyle kârlarına kâr katan çevrimiçi ticaret tekelleri, yine bugünün de en çok kazananları. Bunların başında Amazon şirketi geliyor. Son bir yılda kârını üçe katlayarak 2,1 milyar dolardan 6,3 milyar dolara çıkaran Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, şu anda dünyanın en zengin insanı.

Ancak Amazon çalışanlarının durumu Bezos’unkine pek benzemiyor. Salgınla birlikte çalışma koşulları kötüleşmiş durumda. 20 bine yakın Amazon çalışanı bu koşullar nedeniyle Kovid-19 hastalığına yakalandı. İşyerinde baskı yoğun. Bu nedenle geçtiğimiz hafta sonu “Kara Cuma” öncesi Almanya’da Amazon çalışanları greve çıktı. İşçiler bugün de yeniden iş bırakıyor.

ALMANYA’DA AMAZON GREVİ
Amazon, salgın sırasında yalnızca Almanya’daki satışlarını yüzde 40 artırdı. Ancak bu süreçte birkaç yüz çalışana koronavirüs bulaşmış durumda. Ülkede bu sektörde örgütlü Birleşik Hizmet Sendikası (ver.di) işlerin yoğun olduğu zamanlarda çalışanlar arasındaki mesafeyi korumanın zor olduğu iddiasını eleştiriyor.

Sendika çarşambadan perşembeye gece vardiyasının başlamasıyla birlikte Amazon’da Kara Cuma günü yapılan “ucuz alışveriş” öncesi Augsburg, Koblenz, Leipzig, Bad Hersfeld, Rheinberg, Werne, Graben’deki yedi “hazırlama ve nakliye” merkezinin işçilerini üç günlük greve çıkardı. Hedef, perakende ve posta siparişi için toplu sözleşmelerin Amazon tarafından tanınması ve firmada toplu iş sözleşmesinin imzalanması olarak belirlendi. Greve katılan depo çalışanlarının sayısı paketlerin hazırlanıp gönderilmesini durdurmaya yetmese de sendikaya göre önemli ölçüde kısıtlamalar gerçekleşti.

SEKİZ YILLIK İNSANCA ÜCRET MÜCADELESİ
Görüşmelerde sendikayı temsil eden, verdi’de perakende ve posta siparişinden sorumlu Orhan Akman, “Sekiz yıldır, toplu iş sözleşmelerinin gerektirdiği ücretler ve yaşamaya yetecek ücretler ödenmedi. Buna paralel olarak koronavirüs salgını, Kara Cuma, Siber Pazartesi ve Noel günleri nedeniyle işçilerin sırtından şirket sahibini dünyanın en zengin adamı haline getirdi” dedi.

Dağıtım merkezlerinde işlerin çabuk yapılması baskısıyla koruyucu önlemler göz ardı ediliyor ve çalışanların sağlığı maksimum kâr hedeflerine feda ediliyor. Sendika adına yapılan açıklamada birkaç yüz Amazon çalışanının halihazırda koronavirüsüne yakalandığı, çalışanlar arasında öngörülen mesafelere uyulmasının imkansız olduğu belirtildi.

İKİ GÜNLÜK YENİ GREV
ver.di sendikası, yeni bir grev çağrısıyla Amazon’da Kara Cuma siparişlerinin hazırlanıp gönderilmesini kesintiye uğratmaya devam etmek istiyor. Yeni grev, 30 Kasım Pazartesi günü (bugün) gece vardiyasıyla başlayıp 1 Aralık salı günü akşam vardiyasının bitmesiyle sona erecek. Bad Hersfeld’deki her iki nakliye merkezi FRA1 ve FRA3 grevlerin üssü olarak belirlendi.

ver.di Amazon grevi sorumlusu Mechthild Middeke, “Geçtiğimiz hafta 500’den fazla çalışan ekstra ücretlere, emirlere, baskıya rağmen grev çağrımıza (Perşembe’den Cumartesi’ye) yanıt Verdi. Amazon müşterileri, grevin kötü çalışma koşulları ve adaletsizlik ve düşük ücretler nedeniyle yapıldığını unutmamalıdır. Bu koşullar Amazon’a diğer perakende şirketlerine göre rekabet avantajı sağlıyor” dedi. Ver.di, çalışanların sağlığının korunması ve perakende ve postayla sipariş işlerinde bağıtlanmış TİS’lere sadık kalınması için düzenlemeler yapılmasını talep ediyor.

Kaynak: Evrensel