Emekçiyi 2021’de zor bir yıl bekliyor

Yeni yılda işçiyi zor günler bekliyor. TÜİK’in komisyona sunduğu rakamlar asgari ücretin yine beklentilerin çok altında kalacağını gösterirken, işçinin ücretin yüzde 60’ını alabildiği kısa çalışmada da süre 2 ay daha uzatıldı. 2.1 milyon işçi de ücretsiz izinde.

Türk-İş’in son araştırmasına göre bekâr bir işçinin yaşayabilmesi için yapması gereken asgari harcama tutarı 3 bin 74 TL. Buna karşın TÜİK’in ağır işlerde çalışan işçiler için belirlediği asgari geçim tutarı 2792 TL. Orta ve hafif işler için belirlenen tutarlar ise daha da düşük. Kısa çalışma uzadı Geçen yılki görüşmeler sırasında da Türk-İş bir çalışanın asgari yaşama maliyetini 2577 TL olarak belirlemiş buna karşın asgari ücret hükümet ve işverenlerin anlaşması ile 2324 TL’de kalmıştı. Türkiye’de asgari ücretle geçinmeye çalışan yaklaşık 7 milyon işçi var. Komisyondan çıkacak ücretin düşük kalması milyonlarca işçiyi bir yıl boyunca zor durumda bırakacak.

Bunun dışında milyonlarca işçi aylardır kısa çalışma ve ücretsiz izin kapsamında ya çok düşük ya da eksik ücret alıyor. Cumhurbaşkanı kararı ile kısa çalışma ödeneğinde süreler dün bir kez daha uzatıldı. 1 Aralık’ta yeniden başlayan kısa çalışma ödeneği başvuru süresi 31 Ocak 2021’e kadar devam edecek. Halen ödenekten yararlanmakta olan işçiler için ise süre 2 ay daha uzatıldı. Kısa çalışma ödeneği kapsamında işçiler ücretlerinin yüzde 60’ını alabiliyor. GSS dışındaki diğer emeklilik primleri de yatırılmıyor. Son verilere göre 1 milyona yakın işçi kısa çalışma ödeneği kapsamında bulunuyor. Yeniden başvuru alınmaya başlanmasıyla birlikte ödenek kapsamındaki işçi sayısı da artıyor.

Ücretsiz izin uygulamasında da süre 17 Ocak’a kadar uzatılmıştı. Halen 2.1 milyon işçi ücretsiz izinde. Bu işçilere işsizlik sigortası fonundan aylık sadece bin 168 lira ücret ödeniyor. Emeklilik primleri yatırılmıyor.

Kaynak: Cumhuriyet