DÜNYA EMEK GÜNDEMİNDEN

YUNANİSTAN: EMEKÇİLER GREV DÜŞMANI YASAYA KARŞI

Yunanistan işçi sınıfı, grev hakkını kısıtlayan ve çalışma koşullarına saldıran yeni iş kanunu tasarısına karşı 3 Haziran’da 24 saatlik genel grev yaptı. Greve Devlet Memurları Konfederasyonu (ADEDY) ve Panhellenik Denizciler Federasyonu üyeleri de katıldı. Yasa, devlete ait şirketlerdeki çalışanların üçte birinin grev sırasında işte kalmasını ve ayrıca grev gözcülerinin girişleri ve binaları işgal etmelerini kısıtlıyor. Büyük sendikalar da tasarıyı sekiz saatlik işgününü hedef almak ve ödenmemiş fazla mesaiye izin vermekle eleştirdi. Yunanistan Genel işçi Konfederasyonu (GSEE) tarafından 10 Haziran’da bir günlük grev daha planlanıyor. Yeni Demokrasi muhafazakar hükümeti, yükselen Covid-19 vakalarına bakılmaksızın ekonomiyi yeniden açarken, işçi muhalefetini durdurmak için diktatörce yöntemlere yöneliyor.

HOLLANDA: KREDİ SİSTEMİNE KARŞI ULUSAL ÖĞRENCİ GREVİ

Ülke genelinde öğrenciler 3 Haziran perşembe günü “öğrenci grevine” katıldı. Ulusal Öğrenci Birliği’nden (LSVb) ve Hollanda Sendikalar Federasyonu’nun (FNV) gençlik bölümünden gelen bir çağrının ardından dersleri boykot etti. Hibelerin yeniden başlatılmasını ve öğrenci kredisi sisteminin kaldırılmasını talep etmek için mayıs ayında üniversitelerde bir hafta boyunca protestolar düzenlenmişti. Leidsch Dagblad’a göre, hem LSVb hem de FNV, kredi sisteminin bozulmadan bırakıldığı önceki reformların ardından bu protestolar yoluyla politikacılar üzerinde baskı kurmayı amaçlıyor.

ALMANYA BİRA İŞÇİLERİNDEN MAAŞ ZAMMI İÇİN UYARI GREVİ

Kuzey Almanya’daki bira fabrikalarında çalışan işçiler, 26 Mayıs’ta Gıda, içecek ve ikram Sendikası (NGG) tarafından toplu pazarlık taleplerini desteklemek için 24 saatlik bir uyarı grevine katıldı. Hamburger Abendblatt’ın haberine göre Bremen, Hamburg, Flensburg ve Lübz kentlerinde grevler gerçekleşti. Bira endüstrisi temsilcilerinden gelen öneri, bir kereye mahsus 500 avroluk bir ikramiye ve maaşın dondurulması. Ancak NGG yüzde 4,5 ücretlere zam talep ediyor.

İSPANYA İŞTEN ÇIKARMALARA KARŞI SENDİKA AYAKTA

Bu hafta, büyük ispanyol bankası BBVA’daki işçiler, yaklaşık 3 bin 500 kişiyi işten çıkarma planlarına karşı bir grev kampanyası yürüttü. Europa Press, bankadaki işçilerin çoğunluğunun, 25 Mayıs’ta bir saatlik ardından 31 Mayıs’ta iki saatlik bir greve katıldığını bildirdi, işçi Komisyonları (CCOO), Bankacılık Kurulu Derneği ve Genel işçi Sendikası’nın düzenlediği ilk ve tek tam günlük grev 2 Haziran Çarşamba günü gerçekleşti. Şirketle Cuma günü sona erecek olan müzakerelerde, CCOO 3 bin 300’den fazla iş kaybını kabul etti ve yalnızca daha uygun işten çıkarma koşullarını müzakere etmeye çalıştı.

Kaynak: Birgün