İSTANBUL’DA UPS İŞÇİLERİ TOPLANTISI

 

İstanbul’da yapılan işyeri ziyareti ve eğitim toplantısında UPS işçisi üyelerimiz ITF Kara Taşımacılık Bölümü Sekreteri Mac Urata ve “Organising Globally – Küresel Örgütlenme” bölümü yardımcı yöneticisi Alen Clifford ile bir araya geldiler.“Türkiye’de Sendikal Haklar” konferansının ardından 9 Eylül günü Mahmutbey aktarma merkezinde UPS işçileriyle buluşan Alen Clifford, UPS işçilerinin mücadelesinin toplu sözleşme aşamasına geldiğinden duydukları memnuniyeti belirterek uluslararası çapta örgütlenmenin önemine dikkat çekti. Clifford UPS işçilerinin direnişinin ve örgütlenme mücadelesinin Hindistan’dan Güney Afrika’ya kadar birçok ülkedeki örgütsüz işçilere ilham ve heyecan verdiğini dile getirdi. UPS işçileriyse Clifford’a mücadelenin bugüne kadarki süreçlerine ilişkin ayrıntıları aktararak uluslararası dayanışmanın örgütlenmeye olumlu etkileri olduğunu belirttiler

11 Eylül’de TOLEYİS sendikası konferans salonunda yapılan eğitim toplantısında bir araya gelen UPS işçileri genel başkanımız Kenan Öztürk tarafından toplu iş sözleşmesi görüşmelerine ilişkin bilgilendirildi. Uluslararası alanda gösterilen destek ve dayanışmanın etkisinin çok önemli olduğunu vurgulayan Öztürk, ITF’ye ve Mac Urata’ya ve ayrıca bu süreçte desteklerini eksik etmeyen TOLEYİS sendikasına teşekkürlerini iletti. TOLEYİS genel başkanı ve Türk-İş genel teşkilatlandırma sekreteri Cemail Bakındı ise UPS işçilerinin çokuluslu şirketlerde örgütlenme açısından çok önemli bir örnek teşkil ettiğini ve bu örneğin örgütlenmenin önündeki engelleri aşmaya çalışan tüm sendikalar için yararlı olduğunu ifade etti. Mac Urata, ITF genel başkanı Paddy Crumlin ve genel sekreteri David Cockroft’un selamlarını ileterek UPS işçilerini ve TÜMTİS yöneticilerini başarılarından dolayı kutladı. 8-9 Eylül’de İstanbul’da yapılan uluslararası işkolu federasyonları ve Türkiye’den sendikaların ortak konferansının sonuçlarını paylaştı. Urata, UPS örgütlenmesinin bu konferansta dikkat çekici bir örnek olarak tartışıldığını belirterek, bu gibi örneklerin çoğalması için yapılabileceklerin ortak bir çalışmayla belirlenmesi gerektiğini ekledi. Urata ayrıca TÜMTİS’in Ankara’daki Tayland Büyükelçiliği’nde yaptığı protesto eylemini hatırlatarak uluslararası dayanışmanın karşılıklı şekilde büyütülmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Alen Clifford ITF’nin UNI küresel sendikasıyla birlikte yürüttüğü “Organising Globally – Küresel Örgütlenme” çalışmasındaki hedef ve yöntemler üzerine yaptığı sunumda, UPS, DHL, TNT, Geopost ve FedEx gibi büyük dağıtım şirketlerinde uluslararası örgütlenmenin önemine dikkat çekti. Küresel Teslimat Ağı içinde sendikaların bir araya gelerek deneyimlerini paylaştıklarını ve çokuluslu şirketlerde örgütlenmek için ortak stratejiler geliştirdiklerini sözlerine ekleyen Clifford, UPS işçilerinin birçok ülkede Türkiye’deki mücadeleyi örnek aldığını ifade etti.
Sendikamız Merkez Yönetim Kurulu üyesi Muharrem Yıldırım, sendikanın ve örgütlenmenin anlamının işçilerin ortak çıkarları için birlikte yürüttükleri mücadelede bulunabileceğini ifade ederek işçilerin sendikalarda neden ve nasıl örgütlendiklerini aktardı. ITF-TÜMTİS örgütlenme projesi danışmanı Molly McGrath ITF’nin Örgütlenme El Kitabı’nı tanıtarak bu kitapta yer alan “Sendika nedir? Örgütlenme nedir?” başlıklı eğitim çalışmasını sundu. İşçiler kendi deneyimlerinden yola çıkarak bu sorulara ortak bir cevap oluşturmaya çalıştılar. Bu bölümde söz alan işçiler örgütlenmenin günlük hayatlarına nasıl olumlu etkide bulunduğunu aktararak sendikanın işçilerin din, dil, ırk ayrımı yapmadan birleşmelerini sağladığını belirttiler. Ayrıca ITF’nin farklı ülkelerde UPS işçileri için eylemler yapılmasını sağladığına dikkat çekerek işçilerin uluslararası dayanışma ve birliğini sağlayanın da yine sendikalarda örgütlenmek olduğu işçiler tarafından vurgulanan bir diğer konu oldu. Toplantıya katılan işçiler sendikada örgütlenmenin bireysellikten çıkıp ortak hareket etme duygusunu yaratarak işçileri güçlendirdiğini belirterek, toplu iş sözleşmesi sürecinde sendikaya güvenlerinin tam olduğunu ifade ettiler. Eğitim toplantısının son bölümümde genel başkanımız Kenan Öztürk işçilerin toplu sözleşme süreciyle ilgili sorularını yanıtladı. TİS görüşmelerinin devam ettiğini, çeşitli idari maddelerde anlaşmaya varıldığını, çeşitli maddelerinse hâlâ müzakere edildiğini belirten Öztürk, “Bundan önceki toplu iş sözleşmesi görüşmelerimizde her sorunu üyelerimizle birleşerek çözdük. UPS’de de amacımız masa başında TİS’i başarıyla imzalamaktır. Ancak haklarımıza saygı gösterilmeyecekse, taleplerimiz kabul edilmeyecekse de mücadeleye ve gerekeni yapmaya hazırız. Tüm üyelerimizi de hazır olmaya çağırıyoruz.” dedi.