DÜNYA EMEK GÜNDEMİNDEN

EKVATOR: ÖĞRETMENLER EĞİTİM REFORMU İSTİYOR

Ulusal Eğitimciler Sendikası (NEU), 27 Temmuz Çarşamba günü Ekvador’un batısındaki Guayas eyaletinde, parlamento tarafından onaylanan eğitim reformlarının uygulanmasını talep etmek için protesto mitingi düzenledi. Protestolar ülke genelinde devam etti. 2 Ağustos’ta öğretmenler liman kenti Guayaquil’deki köprüleri trafiğe kapatıp akışı engelledi. Reform mevzuatı öğretmen başına asgari bin ABD Doları ücret belirledi ve Covid-19 salgını sırasında işten çıkarılan öğretmenlerin yeniden işe alınmasını ve öğretmenlerin 30 yıl çalıştıktan sonra emekli olma hakkını talep etti. Ancak, Başkan Guillermo Lasso hükümeti, öğretmenler için para olmadığı konusunda ısrar ediyor.

ABD: LAVVRENCE ULUSAL LABORATUVARI’NDA GREV

235 kalifiye esnaf işçisi, 29 Temmuz’da Livermore, California’daki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndaki haksız uygulamalara karşı üç günlük grev yaptı. Profesyoneller, Bilim insanları ve Mühendisler Derneği (SPSE) Yerel ll’in üyeleri, yönetimin sendikayla görüşmeden çalışma uygulamalarını zorunlu hale getirme yönündeki son hamlesini protesto ediyor.

ŞİLİ: BAKIR MADENCİLERİ İŞ BIRAKACAK

BHP Escondida Copper’dan madenciler, toplu sözleşme sürecinde kendilerine yapılan düşük zam teklifini ezici bir çoğunlukla reddetti, işçiler ücretler ve kâr paylaşımı konusunda grev yapma kararı aldıklarını açıkladı. Şili’nin Atacama Çölü’ndeki Escondida, dünyanın en büyük özel bakır madeni. 2 bin 175 madencinin grevini önlemek için yönetim, işçi başına 23 bin ABD doları, oturum açma ikramiyesi ve kredi kombinasyonu teklif etti, bu da işçilerin yüzde birlik temettü taleplerinin çok altında kaldı.

Madenciler, birçok işçinin Covid-19 salgını koşulları altında birçoğunun yaptığı fedakârlıklara işaret ediyor. Bir yıl önce, BHP yönetimi Escondida’da 150 madencinin enfeksiyon kaptığını doğrulamıştı.

Bu, Escondida madencilerinin şimdiye kadarki en uzun iş kesintisi olan 2017’deki 44 günlük grevden bu yana ilk grevi olacak.

GUATEMALA: BAŞKAN GİAMMATTEİ’NİN İSTİFASI TALEP EDİLİYOR

29 Temmuz’da öğrenciler, köylüler ve sosyal örgütler, Guatemala’da Başkan Alejandro Giammattei ve diğer kamu görevlilerinin istifalarını, yolsuzluğa son verilmesini ve Guatemala’da 360 bin kişiyi etkileyen Covid-19 salgınına bilim temelli bir karşı çıkışı talep etmek için Guatemala’da miting yaptı.

Mitingler Guatemala Şehri’nde ve ülkenin 22 bölümünde gerçekleşti, katılımcılar yolları kapattı ve başka protesto eylemleri düzenledi. Protestolara, yarı zamanlı ulaşım işçileri de dahil olmak üzere işçi sınıfının birçok kesimi katıldı.

Kaynak: Birgün