KIDEM TAZMİNATI MASAYA YATIRILABİLİR

İktidarın, kapalı kapılar ardında yürüttüğü hazırlıklar ile İş Kanunu’nun yanı sıra sendikalar-toplu sözleşme grev ve lokavt yasaları, kıdem tazminatı, sosyal güvenlik ve emeklilik haklarıyla ilgili değişiklikleri seçim sonrası TBMM’ye getirmeyi planladığı öne sürüldü.

YİNE TÜRKİYE ZİRVEDE

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak tarafından hazırlanarak CHP MYK’ya sunulan raporda, iktidarın kıdem tazminatı, çalışma süreleri ve özlük hakları ile ilgili konular özelinde hedeflediği değişiklere dikkat çekildi. İktidarın İş Kanunu’ndaki değişiklikler ile ilgili hazırlık sürecinde olduğunun aktarıldığı raporda, “Haftalık çalışma süresinin 45 saatten 40 saate düşürülerek çalışanların ağzına bir parmak bal çalma hesabı yapılıyor” denildi. Türkiye’nin haftalık 45 saat ile Avrupa Birliği’nde (AB) en uzun, OECD ülkeleri arasında ise Kolombiya’dan sonra ikinci en uzun çalışma süresine sahip ülke olduğuna dikkat çekilen raporda, “AB ortalaması haftada 36, OECD ortalaması 37 saat” ifadeleri kullanıldı.

ÖZLÜK HAKLARI TIRPANLANABİLİR

Raporda, iktidarın asgari ücretin yılda bir kez belirlenmesini, ücret zamlarının hedeflenen enflasyona göre yapılmasını, esnek çalışma modelinin yaygınlaştırılmasını hedeflediği belirtilerek, “Basın-İş ve Deniz-İş Kanunu’nun da Türk İş Kanunu kapsamına alınacağı, gazetecilerin, gemi adamlarının emeklilik, yıpranma gibi özlük haklarının kaldırılacağı anlaşılıyor” denildi.

Kaynak: Sözcü