TUTUKLU İRANLI SENDİKACILAR İLE ULUSLARARASI DAYANIŞMAYI YÜKSELTELİM!

Tahran Otobüs İşçileri Sendikası’nın Genel Başkanı Mansur Osanloo ve Genel Merkez yöneticisi Mahmut Salehi, 10 Temmuz 2007 tarihinde, Tahran’da evlerine yakın bir yerde, İran güvenlik güçlerince gözaltına alındılar. 2007 Ekim ayında çıkarıldıkları mahkemede, “İran’ın ulusal güvenliklerini tehlikeye attıkları ve rejimi eleştirdikleri” gerekçesi ile tutuklanarak, 5 yıl hapse mahkum edildiler. Yine 25 Haziran 2008 tarihinde ise Tahran Otobüs İşçileri Sendikası’nın iki yöneticisi Gholamreza Gholomhosseini ve Hassan Dehghan Dehnavi, Tahran’da tutuklanarak cezaevine konuldular. Düzmece suçlamalar gerekçe gösterilerek sendikacıların tutuklanması yabancı olmadığımız, Türkiye’de de yaşadığımız bir uygulamadır. Bu nedenle de İran’da tutuklanan sendika yöneticileri ile dayanışmada bulunmak, benzer olayları yaşayan bizler için vazgeçilmez bir görevdir.

Tahran Otobüs İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mansur Osanloo ve sendikanın yöneticilerinin tutuklanmalarının nedeni; İran Hükümetinden bağımsız sendikacılık yapmaları, hükümetin denetimi altında olmayı reddetmeleridir. 2005 yılının Haziran ayında kurulan Tahran Otobüs İşçileri Sendikası’nın Genel Başkanı ve yöneticileri muhalif tutumları nedeniyle birçok kez gözaltına alındılar. Kurulduğu tarihten bu yana üyelerinin haklarını korumak için onurluca mücadele veren sendika, İran’daki baskıcı rejim tarafından çok ağır baskılara maruz bırakılıyor. İran Hükümeti sendikanın yönetici ve üyelerini bugüne kadar tehditlerle, uzun süreli keyfi gözaltılarla ve işkencelerle yıldırmaya çalıştı ancak başarılı olamadı.

iran,tümtis

Osanloo ve diğer tutuklu sendikacıların serbest bırakılmaları için dünyanın her tarafında gösteriler yapılıyor, protesto mektupları gönderiliyor. Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) üyesi sendikalar ve insan hakları savunucuları, tutuklu sendikacıların serbest bırakılmaları ve Tahran Otobüs İşçileri Sendikası üzerindeki baskıların son bulması için seslerini yükseltiyor, uygulanan baskıları protesto ediyorlar.

Pek çok ülkede, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), ITF ve Uluslararası Af Örgütü tarafından çok sayıda protesto etkinliği gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen etkinliklerde tutuklanan sendikacıların, İran’ın ulusal güvenliğine yönelik herhangi bir tehdit oluşturmadıkları, kötü bir üne sahip olan Evin Hapishane’sinde sağlık durumlarının gün geçtikçe kötüleştiği vurgulandı.

Tahran Otobüs İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mansur Osanloo ve diğer yöneticilerin derhal serbest bırakılması, İran’da sendikal yasakların kaldırılması, sendikaların fiilen tanınması ve sendikal haklara saygı gösterilmesi için İranlı sınıf kardeşlerimizle dayanışmayı yükseltelim. Bu amaçla; ITF tarafından hazırlanan metni, İran Cumhurbaşkanı’na gönderilmesi için tüm sendikaları, demokratik kitle örgütlerini, siyasal partileri ve duyarlı olmaya çağırıyoruz.

MERKEZ YÖNETİM KURULU

İRAN CUMHURBAŞKANLIĞI FAX NO:00 98 21 649 58 80

İran Cumhurbaşkanlığına Mansur Osanloo ve diğer sendikacıların serbest bırakılmasını istediğinizi belirten bir mail atmak için linki tıklayınız.

Mansur Osanloo hakkında hazırlanmış videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.