AVUSTURYA VİDA SENDİKASI’NDAN UPS İŞÇİLERİNE DESTEK!

Viyana (OTS/ÖGB) – Geçen hafta 600 e yakın kişi ABD’li özel paket ulaştırma şırketi UPS nin işten attığı işçilerin gösterisine katıldılar. İçten atılan işçiler kurdukları bir çadır önünde içten atılanların tekrar alınması ve işletmede sendikanın tanınması için mücadele ediyorlar.
Vida ve GPA.djp Sendikaları ve Global paket ulaştırma işirketlerinde çalışan temsilciler olarak, Merkezi Londrada bulunan Uluslararası Taşıma Federasyonu ITF ile birlikte UPS nin Türkiyedeki uygulamalarına karşı uluslararası ve geniş bir dayanışma kampanyası başlatmıştır; Bu çerçevede 50 dan fazla ülkeden Sendika UPS Merkezine başvurmuşlardır.

İşçi düşmanı bir tutum!

Avusturya ve Avrupa UPS yönetimi bu gelişmelere karşı hala suskun durmaktadırlar.
ITF Genel Başkan Yardımcısı ve VİDA Sendikası Taşımacılık bölüm başkanı Wilhelm Haberzettl bu durumu
‘Türkiye malesef Avrupa standartlarına uygun bir iş yasası uygulamamaktadır’ şeklinde değerlendirmekte ve ‘UPS’in bu durumu istismar ederek işçi düşmanlığı buyutuna çıkarması şaşırtıcı değildir. Köln’de bir işçi temsilcisine karşı aynı ayrımcı tutuma girerek mahkemeye düşen aynı işverendir’ diye eklemektedir.

Yıldırma ve Baskıcı bir tutum!

Haberzettl ‘UPS yönetimimni işçilere karşı ayrımcı ve baskıcı tutumdan vazgeçmeye ve Türkiyedeki sendika ile derhal bir sosyal diyalog sürecine girmeye çağırıyorum’ diyerek, bu uygulamaların UPS’in Avusturyadaki Servis şirketlerinde dahi ‘çok tartışmalı’ olarak algılandığını dile getirmiştir.

Sosyal Diyaloğun derhal başlatılması gerekir!

DHL-Express, DPD/Lagermax ve TNT işletmeleri Avusturya Baştemsilcilikleri ise ortak açıklamalarında ‘Saygın bir görüşme ortamı, Kollektıf sözleşmelerin ve temel İnsan hakların tanınması, Avrupa modeli sosyal diyalog anlayışının temel taşlarıdır. İyi Yaşanan çıkar denkleştirmesi işçilerin ve işyerinin çıkarlarının gözetilmesine bağlı olarak ve karşılıklı respekt ile mümkündür’ demektedirler.

Geçerli türk işkanunlarına göre bir işletmede sendikanın tanınması kollektif yetkisinin tanınması için % 51 bir örgütlenme gerekmektedir. Bu zor ve formel uygulamanın ardından sendika tanınabilmekte ve Toplu İş söyleşmeleri başlayabilmektedir.

Aktif sendika üyelerinin işten atılmaktadır!

Avusturya da da aktif olan Dünyadaki dört büzük şirketten biri olan Amerikan Şirketi UPS Türkiyede senikayı tanımayıp sendikaya üye olan şu ana kadar 78 işçiyi gerekçesiz ve acil işten atmıştır.

İstanbul Ankara ve İzmir şehirlerinde sendikal örgütlenme nedeniyle işten atılan işçilerin isimleri Sendikamız vida ya ulaştırılmıştır.
Adminstration / Organisation
Internationales Referat / International Department
Gewerkschaft vida / vida Trade Union
1020 Wien, Johann Böhm-Platz 1
ÖGB ZVR-Nummer: 576439352
Tel.: +4…
Fax.: +43 (0)1 534 44 102 140
Mob. +43 664 614 57 27
[email protected]
http://www.vida.at/
Menschen bewegen uns. Wir bewegen Menschen.
Deine Gewerkschaft vida