Dünyanın birçok ülkesinde ve bölgesinde işçiler, emekçiler, alanlarda bir araya geldi. Dünya üzerinde ortak kutlanan tek bayram olan 1 Mayıs’ta işçiler açlık politikalarına ve sömürü düzenine karşı tepkilerini dile getirdi, birlik ve dayanışma mesajı verdi.
ALMANYA
Almanya’da bu yıl 1 Mayıs’ta insanca yaşam için “iyi bir iş” ve “sosyal Avrupa” talepleri öne çıktı. Alman sendikalar tarafından çağrısı yapılan eylemlere Türkiye kökenli işçi ve emekçilerin katılımı da yoğun oldu. Başkent Berlin başta olmak üzere pek çok kentte yapılan gösteri ve mitinglere 100 binlerce işçi ve emekçi katıldı.
NORVEÇ
Norveç’te emekçiler L Meydanı’nda bir araya geldiler. İşçilerin hedefinde özelleştirmeler vardı. İşçiler eylemleri boyunca hükümetten kadrolu çalışma talebinde bulundular.
YUNANİSTAN
Yunanistan’ın Başkenti Atina’da işçiler sabahın erken saatlerinde Sintagma Meydanın’nda toplandı. İşçilerin hedefinde hükümetin ekonomi politikaları vardı. İşçiler buradan Omonia Meydanı’na kadar yürüdüler. Eylemlere aynı zamanda üniversite ve liselerden birçok genç katıldı.
İSPANYA
1 Mayıs’ta sendikaların talepleriyle bir araya gelen işçilerin hedefinde hükümet vardı. Gençlerin yoğun olarak katıldığı gösterilerde gençler işsizlikle mücadeleye dikkati çekti.
RUSYA
Rusya’da emekçiler sabah saatlerinde Kızıl Meydan’da bir araya geldi. 1 Mayıs gösterileri sırasında işçi sendikaları, dernekler ve sivil toplum kuruluşları geçit töreni düzenlediler. Rusya’nın başkenti Moskova’da 13 ayrı etkinlik gerçekleşti.
IRAK
Irak’ın başkenti Bağdat’taki 1 Mayıs gösterileri, Irak Komünist Partisi tarafından organize edildi. Gösteriye özellikle kadınların katılımı yoğun oldu.
ENDONEZYA
En kalabalık 1 Mayıs gösterilerinin gerçekleştiği yerlerin başında Endonezya’nın başkenti Jakarta oldu. Başkent Jakarta’da 50 bin işçi 1 Mayıs’ı kutlamak üzere bir araya geldi. İşçiler 2015 yılına kadar maaşlarında yüzde 30 artış istediklerini söylediler.
KAMBOÇYA
Kamboçya’da hükümet 1 Mayıs’ı Özgürlük Meydanı’nda kutlamak isteyen işçiler ve sendikalara izin vermedi. İşçiler yasağa rağmen sabah saatlerinde Özgürlük Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtiler. Özellikle tekstil işçilerinin yoğun olarak katıldığı 1 Mayıs yürüyüşüne polis sert bir şekilde müdahale etti.
ÇİN
Çalışma koşullarının ağır olduğu Çin’de işçiler sendikaların çağrısıyla alanlara çıktı. 1 Mayıs’ın dört gün tatil olduğu ülkede işçiler alanlarda yoğun çalışma saatlerini ve düşük ücretleri protesto ettiler. Çin’de aynı zamanda 22 Nisandan bu yana grevde olan ayakkabı işçileri de 1 Mayıs’a renk kattı.